O violonistă moldoveancă va participa la ,, Șapte concerte epice” la New York

0
204

O violonistă din Republica Moldova va interpreta, alături de alţi 99 de muzicieni, o serie de lucrări muzicale sub genericul: „Şapte Concerte Epice” în cadrul Orchestrei Fimarmonice Internaţionale YPHIL. Concertele vor avea loc la New York în luna septembrie, în perioada în care Adunarea Generală a ONU îşi va desfăşura cea de-a 70-a sesiune.

Violonista Lia Rusu a fost selectată dintr-un număr de peste 900 de candidaţi din 98 de ţări, pentru a deveni una din cei 100 de membri (74 de ţări) ai Orchestrei Filarmonice Internaţionale. Tânăra a devenit membră a Orchestrei TNOB „Maria Bieşu” încă de la vârsta de 17 ani. Ea s-a învrednicit de premiul întâi la Concursul Naţional de Tineri Compozitori, ediţia 2013.

Pe lângă muzică, Lia Rusu este implicată şi în activităţi sociale, inclusiv proiecte de voluntariat. Este o susţinătoare a centrului START pentru persoane cu dizabilităţi. „Muzica ne ajută să comunicăm, să ne înţelegem unul pe altul. Ea reuneşte fiecare persoană de pe întreg globul într-o mare familie, contribuind la menţinerea păcii, iubirii şi prieteniei”, spune muziciana.

Cele „Şapte Concerte Epice” se vor desfăşura în perioada 10-27 septembrie, fiecare fiind dedicat unor teme care includ abilitarea tinerilor, susţinerea victimelor şi eroilor atentatului de la 11 septembrie sau prietenia dintre popoare. Concertul culminant va fi dedicat păcii mondiale şi va fi găzduit de faimosul Carnegie Hall. Acesta îl va avea ca dirijor pe Jose Luis Gomez şi ca solist pe violonistul Alexander Markov, laureat al concursului internaţional Paganini. Gazda concertului va fi actorul Danny Glover, poliţistul de culoare din seria de filme „Arma Mortală”.

http://www.evzmd.md/

Lasă un comentariu