Platforma „Manifest pentru Dialog“ şi spectacolul „Antisocial“, proiecte ale FNT 2015

Anul acesta, Festivalul Naţional de Teatru îşi va continua proiectul în jurul tinerei generaţii cu un „Manifest pentru dialog“, pornind de la spectacolul „Antisocial” de Bogdan Georgescu, al cărui subiect este lipsa de dialog dintre tineri, părinţi şi profesori.

La cea de-a XXV-a ediţie a FNT, printr-un parteneriat cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, se va iniţia o platformă cu titlul „Manifest pentru Dialog”, care va fi dezvoltată pornind de la spectacolul „Antisocial”, creat de regizorul Bogdan Georgescu, pe un text generat prin tehnici de Artă Activă, împreună cu cei şapte tineri actori din distribuţie.

Totul se va întâmpla în cadrul unui workshop iniţiat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga”. La ediţia anterioară a FNT fost produs musicalul „West Side Story”, un spectacol cu 22 de actori tineri, sub sloganul: „Manifestul unei Generaţii”.

Am identificat probleme majore, fenomene din interiorul societăţii pe care, prin intermediul artelor spectacolului, le putem pune în lumina dezbaterii publice, prin ceea ce am putea numi un „Manifest pentru Dialog”, scriu organizatorii.

„Antisocial” este un spectacol care vorbeşte despre fractura dialogului dintre tineri, profesori şi părinţi, accentuată de dezvoltarea IT . Prin dezbaterile la care va fi invitat publicul, proiectul îşi propune ca toată lumea implicată – tineri, dascăli, părinţi, societatea civilă – să aibă oportunitatea de a purta un dialog constructiv, pornind de la cazul prezentat în spectacol, care să conducă la soluţii concrete.

Sursa: http://www.diacaf.com/