Vocea din spatele microfonului: Dragoș Guja

A început să fie activ în toate domeniile disponibile și pe placul său încă din primele zile petrecute în Chișinău.

A început cu domeniul politic, a continuat cu universitatea unde s-a afirmat, devenind inițial, membru de sindicat și apoi șeful departamentului Evenimente cultural-organizatorice, ca mai apoi, spre marea sa fericire, să–și afle împlinirea în cadrul proiectului Radio Studentus, unde activează și astăzi în calitate de moderator la două emisiuni.

– De unde până unde – drept și radio?

– Din vocație, probabil. Când eram încă la grădiniță – un pici de vreo 4 ani, mama mea fiind învățătoare, mă lua în permanență cu ea ca să recit poezii în fața întregii clase. Pentru mine asta a fost ca o barieră pe care am depășit-o deja la acea vârstă fragedă – m-am acomodat cu publicul și treptat mi-am dezvoltat abilitățile de a vorbi, mi-am perfectat dicția. În toți anii de școală, liceu am fost practic la toate concertele, concursurile, evenimentele, organizate chiar și la nivel raional, moderator. Asta a fost. Cînd am venit aici, am vrut să merg în contiunare pe această cale, adică să moderez. Radio a fost ceva foarte fine, de aceea și l-am ales.

– Cum de te-ai decis să faci voluntariat?

-Toți mă întreabă: „și tu faci ceva bani acolo?’’. Nu e ăsta primul meu scop, pentru că am lucrat și în calitate de chelner, cum au făcut-o mulți alți tineri. E un serviciu în care nu ai cum să crești. La radio însă am o oportunitate și o posibilitate vizibilă de a cunoaște oameni, de a face legături, pentru că nu știi ce-ți rezervă ziua de mâine. Plus faptul că-mi place. Tangențe între drept și jurnalism nu prea sunt – unicul moment fiind acela ce ține de dicție și artă oratorică, pentru că un jurist bun trebuie să posede un limbaj juridic bun.

– Ce le recomanzi celor care sunt la început de cale în voluntariat?

– Să muncească. Să depună efort și să-și găsească calea, deoarece vorbind de voluntariat – eu, personal nu pot face un lucru în calitate de voluntar dacă nu-mi este plăcut. Voluntariatul este benefic, îți merge ca o experiență de viață foarte utilă. Când faci ceea ce-ți place, chiar dacă pe gratis, nu te gândești la asta.

În fiecare duminică, începând cu ora 12, asculați-l pe Dragoș și colegul lui Dorin la emisiunea Top 40, ei vă prezintă topul celor mai solicitate piese la Radio Studentus. Iar marți, de la ora 17, aflați mai multe despre cât de talentată este țara noastră, la emisiunea Tineri și Talentați, moderată de eroul interviului de astăzi – Dragoș Guja.

Aliona Ciurcă, USM