Vocea din spatele microfonului: Iulia Dița

Este studentă în anul I la ULIM, facultatea de Jurnalism, dar, probabil, cei mai mulți o cunosc din proiectul Wake up, Moldova. În prezent, Iulia moderează împreună cu Doina Stimpovschi emisiunea Cuconada de seară la radio Studentus. Despre voluntariat, activitatea de prezentator și planurile de viitor ale Iuliei aflați în interviul ce urmează.

Iulia Dița este studentă în anul I la ULIM, facultatea de Jurnalism, dar, probabil, cei mai mulți o cunosc din proiectul Wake up, Moldova. În prezent, Iulia moderează împreună cu Doina Stimpovschi emisiunea Cuconada de seară la radio Studentus. Despre voluntariat, activitatea de prezentator și planurile de viitor ale Iuliei aflați în interviul ce urmează.

– Povestește-ne puțin despre tine.

– Sunt dintr-un oraș mic, dar cu inimă mare – Ungheni. Am făcut 10 ani de dansuri sportive. De mică am făcut parte din diferite grupuri – de exemplu la dansuri, apoi am mai crescut, am inițiat cu colegii mei un videoblog „Wake up, Moldova”. Cam asta e.

– Când ai decis că vrei să faci jurnalism și de ce?

– Am decis să merg la facultatea de Jurnalism încă de când eram prin clasa a unsprezecea, pentru că pe atunci am lansat videoblogul și mi-a plăcut. Mă vedeam în acestă sferă de activitate.

– Cum împaci studenția cu voluntariatul?

– Foarte bine, pentru că de mică sunt obișnuită cu activitățile de acest gen. În Ungheni  am făcut foarte mult voluntariat, chiar din clasele primare cred. Am fost membru în Consiliul Local al Tinerilor, se făcea foarte mult voluntariat și era și calitativ. Am participat în anul 2012 la inaugurarea primului scuar muzical din Republica Moldova – scuarul Grigore Vieru, atunci am sădit flori și copaci – a fost o muncă grea, dar plăcută pentru mine.

– Cum ai aflat despre Studentus?

– De Studentus am aflat de la colega mea, Doina Stimpovschi, împreună cu care moderez o emisiune în prezent – Cuconada de seară. Ea a venit la facultate și a spus: „iată, fetelor, este așa radio Studentus și avem nevoie de persoane bune în acest domeniu”. La început am fost reporter, mai scriam, dar sunt așa o fire – bat în extreme – uneori sunt prea activă iar alteori prea lenoasă, și pentru mine a scrie un articol e încă destul de greu, sunt abia anul întâi și încă învăț. Când am hotărât cu Doina să facem emisiunea, asta m-a aprins pe dinăuntru, mi-a arătat că putem face ceva bun la acest radio și că putem crește împreună cu el.

– A fost/este dificil pentru tine să fii prezentatoare?

– O da, este dificil, pentru că de mică vorbesc foarte mult limba rusă, am chiar și un accent așa mai deocheat, să-i zic. Mă strădui să vorbesc corect, pentru că după cum știm la noi tineretul nu prea iubește să vorbească o limbă română pură, însă activitatea la radio cere să vorbim corect. Eu, încă, învăț foarte mult de la colega mea, Doina. Plus la aceasta, înainte de emisiune mă pregătesc mult: vorbesc în fața olinzii, în fața calculatorului. Mă strădui să fac față.

– Ce planuri de viitor ai?

– Dacă tot fac jurnalism, ca orice student la această facultate, îmi doresc să am o emisiune a mea, una destul de serioasă, care să informeze populația, deși încă nu m-am decis asupra genului ei – politic, social sau poate chiar advertising. Vedem pe parcurs.


Aliona Ciurcă, USM