BAC- Bogăţia acumulată în cunoştinţe

         Rezultatele bacalauretului din ultimii ani arată că volumul cunoştinţelor liceenilor se reduce în preajma examenelor cu ritmuri exponenţiale. Ridicatele note obţinute în ciclul liceeal se transformă în rezultate modeste și foarte modeste, inclusiv note insuficiente. Totuşi cu medii joase, dar  cu multe cunoştinţe, absolvenţii   noştri au luat cu asalt instituţiile de învăţămînt superior.

În topul celor mai solicitate universităţi se află USM, la care au fost înscriși peste 6000 de candidaţi, majoritatea dintre ei alegînd facultatea de Economia şi  facultatea de Drept. Aici s-au înghesuit  cîte 80 de absolvenţi pe un loc. Deasemenea şi  la Universitatea Tehnica  au fost depuse peste cereri la ingineria şi managementul industriei alimentare, ingineria şi managementul industriei uşoare, utilaje şi tehnologii de ambalare a produselor, tehnologia produselor din ceramica  şi sticlă etc.
     Universitatea de Medicina au fost cîte 20 de candidaţi cu media mai mare de nouă pe un loc disponibil.  Cele mai solicitate profesii au avut şi cele mai mari taxe, care variau între 10 şi 20 de mii de lei. In acest an, Ministerul Educatiei a oferit 20.400 de locuri, o treime fiind finanţate de la buget. Iată ca anul de studii deja a început şi la sigur fiecare dintre studenţii înmatriculaţi îşi doresc ca volumul cunoştinţelor să crească încontinuu, iar bacul să rămînă o treaptă depăşită chiar dacă, probabil  cu mult scîrţ. Să le urăm succes!!!
    

Luminiţa Motroi, USMF