Concurs culinar în cămin

Un factor important în procesul de învățămînt, îl constituie și alimentația sănătoasă. Prin urmare, în cadrul Căminului Nr.3 și 4 al Universității Tehnice din Moldova s-a decis de a desfășura un concurs sub sloganul ,,Mâncarea – ca medicament, să ne alimentăm sănătos și corect”, care a avut ca obiectiv de bază creșterea gradului de conștientizare a studenților față de importanța unei alimentații sănătoase, precum și reducerea consumului de alimente nesănătoase în rândul studenților.

Acest concurs a urmat după concursul culinar cu genericul ”Cea mai bună zeamă, cea mai bună mămăligă și cele mai bune sarmale” inițiat de pedagogul social al Căminului Nr.3 si Nr.4 al UTM, Carastan Vasile, argumentând desfășurarea acestui concurs astfel: ,,Am propus acest proiect deoarece studenții vor părăsi băncile universității și vor trebui să se descurce singuri, să-și procure produse alimentare, de aceea am considerat că este absolut necesar ca ei să cunoască criteriile de selectare a unui produs alimentar. Prin derularea acestui proiect de concurs și în anii care urmează, sperăm că se va contribui la formarea unei generații tinere de consumatori, conștienți de modul lor de alimentare”. De aceea acest concurs va rămîne o tradiție pentru Căminului Nr.3 si Nr.4 al UTM, care se va desfășura în cadrul fiecărui an la finele lunii februarie.
La concurs au fost prezentate bucate tradiționale moldovenești, care include mămăliga cu friptură și brânză de oi, iepure, zeamă de pui ș.a, de asemenea au fost prezente bucate originale găgăuzești și bulgărești, precum și salate cu nuanțe exotice.
Prezentarea bucatelor au fost apreciate de către juriu, în componența căruia au fost: președintele Tofan Svetlana, șef de laborator de la CMF11, Albu Ion prodecanul de la Facultatea Inginerie Economica și Business, Carastan Vasile, pedagog social al căminului Nr.3 și Nr.4 al UTM.
La finele concursului s-au făcut totalizări, membrii juriului au făcut unele concluzii și au dat și unele recomandări participanților.
Participarea studenților la acest concurs reprezintă o experiență bună, pentru conștientizarea față de problemele de sănătate și de datoria lor de a deveni activi, implicați și responsabili, însă pe lîngă aceasta ei au fost premiați cu diplome precum și cu sume bănești pentru locurile de frunte din partea sindicatelor studențești.
De aceea acest concurs va rămîne o tradiție frumoasă pentru Căminului Nr.3 si Nr.4 al UTM, care se va desfășura în cadrul fiecărui an la finele lunii februarie.
Putem să ne mîndrim pentru infrastructura armonică a căminului Nr. 3 care există datorită pedagogul social Carastan Vasile, care a sugerat ideea ca Comitetului Locatarilor Căminului Nr. 3, care se împart în 4 departamente: Administrativ – Gospodăresc, Igienico – Sanitar, Cultural și Sportiv, în frunte cu președintele căminului.
Deci am putea spune că viața studenților de la UTM nu este o simplă rutină, ce include în sine doar ore și examene, ci și o viață plină de evenimente captivante ce vor lăsa o amprentă plăcută în istoria anilor de studenție.