Cinci copii ai străzii reținuți în capitală

Cinci minori au fost reţinuţi astăzi de către polițiști în timpul unor razii efectuate în capitală. Operaţiunea s-a desfăşurat în incinta unei clădiri nefinalizate din centrul Capitalei.

Majoritatea copiilor depistaţi sunt consumatori de droguri și provin din familii sărace. Oamenii legii spun că nu e prima dată când minorii ajung la inspectoratul de poliţie, de fiecare dată sunt trimişi în centrele de plasament.

„În această clădire din centrul Capitalei, locuiesc zi de zi mai multi copii pentru care acest loc a devenit singurul lor adăpost. Condiţiile de aici sunt departe de orice normă sanitară. Peste tot sunt pachete de clei uscat, şi mormane de gunoi. Mai mult decât atât, din cauza căldurii şi a deşeurilor, aici practic e imposibil de respirat”.

Majoritatea minorilor care preferă să-şi petreacă timpul aici sunt orfani iar unii fac parte din familii social-vulnerabile. Locuitorii din zonă spun că aceştia sunt foarte agresivi.

„Mulţi vecini evită să meargă noaptea pe aici.
– Din ce motiv?
– Pentru că se străduie să treacă ziua când e luminos”.

„Minorii miros aici clei, consumă droguri. Îşi bat joc de oameni. Sunt foarte agresivi. Se aud strigăte permanente”.

Potrivit psihologilor, de cele mai multe ori, minorii preferă să revină în stradă din motiv că astfel se simt în libertate.

„În primul rând poate să fie familiile dezorganizate, dar nu numai asta. Cel mai des ei se cred neînţeleşi, neacceptaţi, nevalorizaţi şi ei preferă să meargă în stradă, unde în acest mediu ei primesc această valoare”, a declarat psihologul, Doina Berari.

Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, de la începutul anului inspectorii au depistat peste 200 de copii ai străzii.

Stagiară, Dobrian Iana.