În premieră, Moldova a participat la Festivalul Internaţional de Poezie din Medellin, Columbia, cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului

În perioada 11 – 18 iulie curent,  în or. Medellin, Columbia, s-a desfăşurat cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie, cunoscut drept unul dintre cele mai prestigioase din lume, care reuneşte anual poeţi cunoscuţi de pe toate continentele.

La ediţia din acest an au participat circa100 de poeţi din circa 50 de ţări ale lumii, autori care, inclusiv, scriu, sunt traduşi şi/sau traduc în limba spaniolă, cu publicaţii în reviste literare şi de cultură internaţionale.

În premieră, Republica Moldova a participat la Festival, cu sprijinul parţial al Ministerului Tineretului şi Sportului, fapt pentru care logo-ul MTS a fost plasat pe afişele Festivalului, mediatizat în mass-media columbiană.

Moldova a fost reprezentată de către poeta Maria Augustina Hâncu, invitată de către organizatorii Festivalului ca singura poetă hispanistă din Moldova, autoare a circa zece cărţi, dintre care şase volume de poeme, publicate în mai multe reviste ale lumii, inclusiv hispanice, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova şi a SACEM (Societăţii Autorilor, Compozitorilor şi Editorilor de Muzică) din Franţa.

Pe durata Festivalului, invitaţii au susţinut în fiecare zi lecturi publice, conferinţe, seminare şi ateliere de creaţie. De asemenea, autorii au interacţionat de fiecare dată în direct cu publicul, care le-au adresat diverse întrebări ce ţin de procesul de creaţie şi literatură.

În cadrul Şcolii Internaționale de Poezie din cadrul Festivalului, Maria A. Hâncu a susţinut două sesiuni publice la Universitatea de Antioquia din or. Medellin despre poezia din Republica Moldova între anii 1970-2000 şi cei mai reprezentativi poeţi din RM.

Directorul Festivalului, poetul Fernando Rendon a afirmat în cadrul inaugurării evenimentului că „pe măsură ce devenea mai puternic Festivalul, pentru noi conta impactul spiritual, cultural şi social al poeziei, mai puţin teama”. În acest sens, Festivalul a constituit „o formă de speranţă, o dezvoltare a poeziei în conştiinţa sensibilităţii, emoţiilor pentru iubirea faţă de oameni, pentru o viaţă nouă”.

Creaţiile poeţilor invitaţi au fost publicate, în limbile engleză şi spaniolă, în revista literară Prometeu, coordonatoarea Festivalului. De asemenea, cu ocazia celebrării unui sfert de secol, a fost editată Antologia de poezie „Între prezenţe vizibile şi invizibile”, care include o hartă a poeziei mondiale, 230 de poeţi din circa 155 de ţări ale lumii”, în antologie fiind prezentă şi Republica Moldova cu poeta Maria A. Hâncu.

Festivalul Internaţional de Poezie din Medellin a devenit cunoscut pe întreg mapamondul drept un simbol al culturii şi al păcii împotriva violenţei, după ce acum 25 de ani, când oraşul Medellin reprezenta unul dintre cele mai periculoase oraşe ale continentului sud-american, un grup de poeţi din or. Medellin, în frunte cu poetul Fernando Rendon (Fondatorul şi Directorul Festivalului) au manifestat public, prin poezie, împotriva războiului civil care măcina Columbia de câteva decenii.

Prin mobilizarea poeţilor şi oamenilor de cultură, a încetat războiul civil în Columbia. Totodată, oraşul Medellin (circa 5 milioane de locuitori) s-a convertit astăzi în unul dintre cele mai puternice centre financiare ale Americii Latine. În 2013 a fost desemnat „cel mai inovator oraş din lume”, titlu obţinut anterior şi de către oraşele New-York, Tel-Aviv ş.a.

Festivalul Internaţional de Poezie din Medellin a devenit Laureat al Premiului Nobel de Alternativă pentru Pace în 2006.

Sursa: http://mts.gov.md/