La Moldova Toamnele

Frunze multicolore, cer posomorît, păsări zgribulite și oameni care se mișcă agale pe străzile Chișinăului..Da, aceasta este toamna în Moldova mea.

Ies de la ore și merg în parcul care se află vis-a-vis de Universitatea de Stat. Este parcul așteptărilor, al viselor, al apusurilor deosebite dar și a despărțirilor..
Un vînt rece zburdă printre copacii împrăștiați iar un bătrîn stă pe un scaun și privește cu tristețe în gol… ”E o toamnă rece, poate ultima” șoptește încet moșul sprijinindu-se în toiagul ce îi ține companie probabil de ani buni.. Toamna în Moldova este frumoasă. Mă plimbam, meditam și visam cînd m-am trezit la o expoziție de toamnă organizată la Moldexpo. Fructe „încondeiate”, miere de albini, flori, vin și orice altceva puteai vedea
acolo. Era expoziția unei toamne Moldovenești cu roadele frumoase pe care le obține moldoveanul după o muncă grea.
„Ca să obții produsul final pe care ți-l dorești e nevoie de o muncă intensă, o muncă și o dorință care să vină din suflet” mi-a spus Ion, tînărul producător de vin din mure care ținea în mînă o sticlă din produsul său de casă.
Expoziția se extindea pe sute de metri iar în pavilionul 3 am găsit o bătrînică care m-a servit cu pîine de casă. Oare ce poate fi mai bun decît un colț de pîine?..
„Particip la această expoziție de ani de zile și de fiecare dată pîinea mea este apreciată la cel mai înalt nivel. Îmi iubesc munca și nu regret un minut că am acceptat să particip aici. Mama mea cocea cea mai gustoasă pîine, de la ea m-am învățat și eu să fac acest lucru care este sfînt pentru mine. E clar că totul depinde de roadă, dacă grîul va fi bun, atunci și pîinea va fi gustoasă” a spus cu încredere și bucurie Barbos Ecaterina, originară din raionul Orhei, arătîndu-mi colacii săi împletiți deosebit de frumos.
Predomina o melodie liniștită care îți permitea să te relaxezi un pic și să admiri frumusețea naturii. De la zeci de metri observasem un dovleac pe care scria 285 kg. Da, anul acesta mama natură a fost darnică, astfel vom mînca mai multe plăcinte cu bostan. „Este un soi mai deosebit de bostan..și necesită și o muncă mai delicată” a afirmat vînzătorul acestuia. Diverși producatori, mărfuri care mai de care, expoziția care se numește „Farmer” a combinat un târg internaţional specializat pe produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri. Expoziția are o istorie de 19 de ediții și după spusele participanților aceasta devine an de an tot mai înteresantă.
„Expoziția data îmi oferă posibilitatea să comercializez ceea ce produc cu mîinele mele. Particip de 3 ani aici și de fiecare data sunt tot mai plăcut surpinsă de organizarea acestui eveniment.” a menționat Lidia, cea care produce cu multă dibăcie iile moldovenești.
Fiecare eveniment de acest gen ne îmbogățește spiritual căci aici găsim cei mai frumoși și talentați oameni care își dedică o viață pentru munca sa. De la o banală plimbare prin parc am ajuns să cunosc o lume mai diferită de cea pe care o am eu. E al naibii de frumos să admiri oamenii care cu dăruire de sine produc ceva diferit de ceea ce faci tu.