Prognoze pe piața muncii 2014

Prognoze pe piața muncii 2014. Află cine are mai multe șanse să se angajeze

   Ce ne intereseză mai tare decît prespectiva de a obține un loc de muncă potrivit cu condiții favorabile? Conform unor sondaje, a fost analizată situația zilei de azi și alese cele mai întrebuințate profesii ai anului 2014. Și anume – medicii, specialiștii în marketing și vânzări, specialiștii în tehnologiile informaționale, dar și croitorii, barmanii, bucătarii și vînzătorii vor avea cele mai multe șanse să se angajeze în cîmpul muncii în anul 2014.

Pe de altă parte, inginerii, juriștii, economiștii, psihologii și frizerii își vor găsi mai greu un loc de muncă, potrivit prognozei efectuate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Studiul a fost făcut public astăzi și relevă că, deocamdată, situația pe piața muncii nu cunoaște evoluții remarcabile.

   Aproximativ 38 de mii de locuri de muncă vacante au fost înregistrate anul trecut la oficiile Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și peste 43 de mii de șomeri. Dintre aceștia, aproape 17 mii au reușit să fie angajați. Rata mică a încadrării în cîmpul muncii se explică prin faptul că cele mai multe locuri de muncă sînt la orașe, iar cei mai mulți șomeri sînt la sate. Studiul mai relevă lipsa specialiștilor calificați, mai mult de jumătate dintre șomerii înregistrați neavînd pregătire profesională inițială.

   Totodată, profesiile care sunt cele mai solicitate de tineri, în special în domeniul dreptului și economiei, rămân nepopulare pe piața muncii. Iar ceea ce ține de specialitățile tehnice are probleme de un alt caracter. Deși statul a finanțat de la buget mai multe locuri de studii în învățămîntul vocațional-tehnic, acestea au rămas neacoperite.

   Rata de ocupare a populației apte de muncă din Republica Moldova s-a ridicat anul trecut la 43 la sută, iar rata șomajului a fost în scădere, de aproape 4 la sută. Cei mai mulți șomeri sînt în rândul tinerilor, iar cei mai mulți angajați sînt în sectorul serviciilor și în agricultură. Pentru acest an este prognozată înregistrarea a 40 de mii de locuri de muncă vacante, majoritatea în industria prelucrătoare, administrația publică și comerț.

Sanda Panteleimonov

Lasă un comentariu