Cum e să trăieşti în Chişinău dacă eşti student

Dacă eşti student Chişinăul e oraşul la care visează orice tînăr născut în localităţile din Moldova. Primitor, interesant şi plin de oportunităţi el a devenit un prototip al oraşului tuturor posibilităţilor. Tinerii vin aici să înveţe să lucreze, să se dezvolte, iar oraşul îi primeşte cu braţele deschise.

Părerile referitor la atmosfera din oraş, la cît e de frumos şi de primitor sînt împărţite, unii îl consideră un oraş frumos, alţii din contra. Oraşul îţi oferă o mulţime de oportunităţi dacă ştii cum să le cauţi şi cum să te descurci, cert e că plin de cafenele, locuri de distracţii şi parcuri  oraşul e un fel de rai al petrecăreţilor. Uneori tenebru şi sur, alteori verde şi plin de viaţă oraşul pare promiţător pentru orice tînăr moldovean care doreşte să-şi facă o carieră şi în acelaşi timp să întîlnească o mulţime de oameni interesanţi. Şi, deoarece părerile sînt diferite am vrut să aflu ce cred despre oraş băştinaşii comparativ cu părerile nou -veniţilor.

Vitalie Chirvas spune următoarele : „Oraşul e interesant din perspectiva locurilor de odihnă, a arhitecturii. În acest oraş poţi să te distrezi în limita banilor. Majoritatea lumii nu are cultură şi educaţie şi după părerea mea, sunt cam agresivi. În oraş cultura se promovează la nivel înalt, dar nimeni nu o apreciază şi nu îi acordă atenţie.”

„Pot împărţi oamenii din Chişinău în 2 categorii: receptivi şi nereceptivi. Cultura se promovează destul de slab, deoarece oamenii sînt preocupaţi de problemele personale. În general nu particip la evenimente culturale în ultimul timp, ultima dată am fost la asemenea evenimente cu 2 ani în urmă. Aş face anumite schimbări în oraş : aş pune amenzi celor care fumează în public , aş muta piaţa centrală într-o cladire cu 4-5 etaje şi în locul pieţii aş construi o parcare auto, aş evacua maşinile care parchează ilegal.” – Eugen Durbala

Studenţii care au venit din alte localităţi să înveţe în Chişinău spun, că deşi erau speriaţi la început şi puţin dezorientaţi, s-au acomodat cu oraşul şi se simt foarte bine aici.

„M-am îndrăgostit de acest oraş la prima vedere. Chişinăul îmi pare un oraş absolut neobişnuit şi fascinant. Negreşit se deosebeşte de alte capitale Europene prin farmecul său. Globalizarea nu a ocolit oraşul, dar acesta şi-a păstrat şarmul într-un mod deosebit. La început mi-a fost cam greu să mă orientez în oraş şi îmi consultam prietenii sau fratele, care deja se obişnuise  cu transportul. Ceea ce ţine de distracţii , dacă vrei  găseşti, este loc de distracţie pentru orice dispoziţie cu oameni şi muzică pe orice gusturi. Cultura se promovează , putem să ne îmbogăţim cunoştinţele vizitînd galeriile, expoziţiile şi muzeele capitalei. „- Ecaterina Gurskaia

„Primele mele zile în oraş au fost unele mai grele, altele mai uşoare, pentru că înainte am mai fost în Chişinău şi  mai ştiam cîte ceva, însă sînt o curajoasă şi atunci cînd nu ştiam ceva întrebam de trecători. Cu transportul m-am obişnuit, s-a întîmplat că nu ştiam cu ce şi unde pot să ajung, însă nu m-am pierdut în asemenea situaţii. Pînă a veni aici să învăţ Chişinăul era pentru mine un oraş frumos, dar între timp m-am răzgîndit, din cauza aglomeraţiei, oamenilor trişti pe stradă, cu priviri urîte către trecători. Pînă a veni la Chişinău mi se părea că acest oraş e deosebit şi interesant, poate din cauza că atunci nu prea aveam mult de învăţat şi aveam mai mult timp de plimbări şi distracţii. Sigur e un oraş unde poţi să te distrezi, însă nu am avut ocazia şi timpul să vizitez cluburile din capitală. În privinţa culturii aş spune că e greu să o promovezi atunci cînd  oamenii se împotrivesc acestui fapt.” -Tatiana Costachi

Pe cei care abia au venit în Chişinău îi observi dintr-o mie, ei sînt puţin dezorientaţi şi  puţin speriaţi , însă să fii nou -venit în oraş nu e un lucru înfricoşător, nu e greu să te integrezi în societate, deoarece oamenii sînt destul de primitori. Fiind studentă în anul I  şi cunoscînd o mulţime de alţi studenţi, fie că sînt din capitală sau din alte localităţi, cred că mi-am făcut o nouă impresie eu, însămi despre oraş chiar dacă locuiesc aici de mulţi ani .Oraşul mi s-a părut deodată mai primitor, mai vesel, mai interesant. Chişinăul e oraşul care îi primeşte pe toţi cu braţele deschise.

 Nicoleta Cîrlig,USM