(INTERVIU) „Anul acesta suntem mulţi şi toţi uniţi prin scopul de a colecta cît mai multe produse şi de a ajuta cît mai mulţi bătrîni”

Pentru al cincilea an consecutiv elevii şi studenţii voluntari vor participa în campania de colectare a produselor alimentare „Masa Bucuriei”. Despre ce îşi propune în acest an şi în ce constă campania, ne va vorbi Tatiana Colesnic, care este voluntar la Diaconia şi este implicată nemijlocit în campanie.

 – În ce constă campania Masa Bucuriei?

– Masa Bucuriei constă din două etape: În prima etapă în institutiile de învăţămînt din capitală se vor organiza lecţii sub forma unui joc de rol prin care elevii vor fi familiarizaţi cu problemele bătrînilor singuratici şi cu posibilităţile de susţinere ale acestora.

A doua etapă constă din colecta propriu-zisă: pe 12 aprilie, în 43 de supermarketuri din Chişinău şi 10 din Edineţ, Cahul, Ştefan Vodă, Căuşeni, Ungheni, Călăraşi, Cantemir, Bălţi şi Stăuceni va fi organizată o colectă de produse alimentare neperisabile: circa 500 de tineri voluntari îi vor îndemna pe cumpărători, ca în afară de produsele achiziţionate pentru familie, în preajma Sărbătorilor de Paşti, să doneze produse pentru susţinerea bătrînilor aflaţi în dificultate. Aici se includ pachete pe care tradiţional le facem pentru bătrîni, dar şi produse pentru funcţionarea cantinei mobile care merge zilnic la batrîni acasă şi împreuna cu voluntarii distribuie un prînz cald tuturor celor aflaţi în dificultate.

– Cît de bine a fost receptată campania anii trecuţi şi cît de mulţi oameni au beneficiat de pe urma acesteia?

– Anul trecut au fost colectate cca 7 tone de produse alimentare în Chișinău, Cahul, Orhei și Edineț. Au fost distribuite cca 300 de pachete alimentare bătrînilor, iar pe parcursul anului beneficiarii cantinelor sociale din satul Roşu r-nul Cahul şi cei din Chişinău au primit zilnic cîte un prînz cald.

– Cum te încadrezi personal în aceasta campanie şi cît timp dedici acestei activităţi?

– Împreună cu colegii mei voluntari am confecţionat jocurile de rol şi după asta am mers prin instituţiile de învăţămînt şi am organizat lecţii de solidaritate, iar acum, pe 12 aprilie urmează apogeul campaniei, vom colecta împreună cu mulţi alţi voluntari produse alimentare. Acum nu am făcut un calcul al timpului, însă am muncit aproximativ 2 săptămîni la confecţionarea jocurilor, nu zilnic, însă dacă nu lucram la centru luam şi pentru acasă, ca să reuşim realizarea jocurilor la termen. Deja urmeaza ziua de 12 aprilie, unde voi fi la depozit pentru aranjarea şi selectarea poduselor colectate din magazine.

– De ce te-ai implicat în campanie şi care sînt aşteptările tale de pe activităţii tale ca voluntar?

– Aşteptările mele sunt mari, deoarece an de an oamenii sunt mai receptivi. Anul acesta sunt mai mulţi voluntari implicaţi şi mai multe magazine, ceea ce îmi dă mari speranţe de a avea un rezultat frumos. Deci, anul acesta suntem mulţi şi toţi uniţi prin scopul de a colecta cît mai multe produse şi de a ajuta cît mai mulţi bătrîni, ceea ce e o împlinire personală şi o recompensă a muncii mele ca voluntar.

Nicoleta Cîrlig, USM