Victor Pînzaru reîntors acasă de la Sochi

Beatlonistul care a făcut parte din delegația Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de iarnă de la Sochi 2014, s-a reîntors acasă și a oferit în exclusivitate un interviu pentru studentus.md

 – Victor,care au fost sacrificiile făcute  de tine pentru a participa la Jocurile Olimpice?

–  Pentru cîteva minute de participare am municit 4 ani, zi de zi. Febră musculară, oboseală și dureri. Am renunțat la  multe pentru a mă putea prezenta într-un echipament performant. Deseori  renunțam să ies cu prietenii la distracție, ca să nu cheltui banii pe care îi strîng  pentru utilaj . Sacrificii au fost multe chiar și acele antrenamente zilnice și epuizante. Dar  nu-mi pare rău de absolut nimic, pentru că am dat tot ce am mai bun din mine și sunt multumit.

– Ce sa întîmplat în timpul evoluției tale, de ce nu ai ajuns în semifinală?
Nu am nimerit în semifinală, deoarece în acea zi zăpada era  moale, iar eu am o greutate destul de mare. La o cotitură m-am încordat într-atît de tare încît m-i s-a adunat acid lactic și n-am mai putut să-mi iau viteza necesară. Păcat doar că am alergat  o singură distanță.
Trebuia să alerg și cea de a doua  de  50 km dar nu mi-a permis sănătatea. Am probleme cu căile respiratorii și pe lîngă asta am și răcit.

– După părerea ta de ce este nevoie pentru a deveni campion olimpic?
Din marunțișuri se face rezultatul. În mod obigatoriu este nevoie de un traseu special, de poligon,cărtușe, medic sportiv,psiholog și multe altele. Din păcate, noi nu am avut parte nici macar de pîrtii pentru a ne putea antrena în mod practic și eram deseori nevoiti să plecăm peste hotare în cantonamente. Este foarte greu să reziști în acest sport  la noi în țară,pentru că nu putem vorbi aici de  sponsorizări și  echipaj necesar.  

– Mass-media vorbește întruna despre unele defecțiuni tehnice în organizarea Jocurilor Olimpice, tu ce crezi despre asta, ce-ai observat tu personal?
Chiar daca mass-media a gasit foarte multe mărunțișuri eu nu le pot comenta. Poate că au fost unele defecte tehnice, dar  s-au reparat rapid. În schimb, am vazut lucruri foarte frumoase. Ca de exemplu  Parcul Olimpic care are niște priveliști extraordinare.  A fost un eveniment prea  important pentru mine ca să mai pot atrage atenție la asemenea mărunțișuri, și nici  nu cred că merită să criticăm într-o formă negativă Jocurile Olimpice.

-Îți mulțumesc.Să știi că noi îți apreciem eforturile și că pentru noi oricum ești și vei fi campion.

Mihaela Patrașcu, USM