ASEM a spus NU examenelor de licență

La finele anului de absolvire, studenții din promoția anului 2015 și absolvenții din următoarele promoții vor susține un singur examen în loc de trei, care erau susținute în mod tradițional.

„Studenții nu vor fi nevoiți să susțină proba la disciplina fundamentală, adică Teoria economică și nici proba la disciplina de specialitate, dar vor susține teza de licență. Pe parcursul a trei ani, studenții deja acumulează numărul necesar de puncte de credit, iar pe final, la examene, ieșea o dublare a acestora, de aceea am hotărât să evităm această situație”, a precizat rectorul ASEM, Grigore Belostecinic.

Un alt motiv pentru care s-au exclus aceste probe, potrivit interlocutorului, este excluderea posibilității de mituire a profesorilor de la ASEM: „Vrem să excludem situațiile de lipsă de integritate”, a adăugat rectorul ASEM.

Cu toate acestea, studenții nu prea au motiv de bucurie, deoarece cerințele la licență vor fi mult mai complicate. „Omiterea acestor două probe o compensăm prin faptul că vom crește exigențele față de licență”, a specificat Grigore Belostecinic.

Noul Cod al educației, intrat în vigoare toamna trecută, prevede că structura examenelor de licență rămâne la discreția universităților.

 Cristina Filat