Filmul studențesc – viitorul cinematografiei în Moldova

Cinematograful Odeon a găzduit Festivalul Filmului Studențesc, care se petrece deja al doi-lea an consecutiv.
Evenimentul  s-a desfășurat în perioada 26-27 niembrie anul curent.

 În cadrul festivalului s-au proiectat 18 filme de scurt-metraj care au fost regizate de studenții absolvenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, catedra Multimedia.

 La eveniment au fost prezenți oaspeți, precum: Ministrul Educației, Corina Fusu, Directorul Academiei de Arte Plastice și Dans, Victoria Melnic și Șeful Uniunii Cineaștilor, Sergiu Prodan.
 
”Calea spre care se poate ajunge pînă unde ne dorim, este instruirea activă și perseverentă în spiritul valorilor democratice și munca asiduă. Ministerul educației pînă acum, dar și de acum încolo vă va susține, și contează mult pe dvs, stimați profesori și studenți ai Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice” a menționat Ministrul Educației din Republica Moldova, Corina Fusu.
   Festivalul a fost dedicat primirii în rîndurile membrilor Uniunii Cineaştilor a tinerelor talente și a aniversării de 75 ani a Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice.
   Cu cuvinte de felicitare în fața studenților a venit Șeful Uniunii Cineaștilor Sergiu Prodan:
    ”Dragi debutanți, vă invidiez din suflet pentru că sunteți la cel mai frumos moment al vieții. Vă doresc să aveți parte de rezultate frumoase în continuare și  de producții cinematografice finanțate” a menționat Sergiu.
Printre cei care au cuvîntat a fost și un absolvent, fost student a ATMA, catedra multimedia Sergiu Cumatrenco, care azi este un producător de filme moldovenești:
”Eu și echipa mea suntem gata să susținem un film, financiar, în valoare de 10000 euro, un film al unui student pe care să-l prezentăm la anul viitor la acest festival. Noi așteptăm propunerile dvs iar eu sunt fericit că alături de noi cresc generații care vor contribui la dezvoltarea cinematografiei din Republica Moldova” a susținut Sergiu Cumatrenco.
 În cadrul evenimentului cei mai curioși și plăcut impresionați au rămas studenții care au admirat proiecțiile prezentare de tinerii regizori.
  ”În urma vizionării a acestor filmulețe de scurt-metraj am rămas plăcut impresionată de prestația tinerilor regizori și am înțeles că în Moldova întradevăr se poate de făcut cinematografie doar că studenții Academiei de Teatru Muzică și Arte Plastice au nevoie de susținere și resurse financiare pentru a-și realiza scenariile” a precizat Șaptefraț Marina, studentă anul II la USM fac. Jurnalism și Științe ale Comunicării.

La finele evenimentului a fost desemnat cel mai bun scurt-metraj în urma votingului din partea spectatorilor, iar cei mai buni regizori au fost premiați cu cîte o diplomă și un premiu bănesc.