(INTERVIU) Andrei Draganel – vice-președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină

 –   Ce înseamnă ASRM de fapt?

– ASRM este o organizație studențească, care are menirea de a îmbunătăți viața studenților care învață la noi, la Universitatea de Stat de Medicină.

 – Care este structura ASRM-ului?

– Deci, la baza asociației este o Adunare Generală, apoi  Consiliul de Administrare după care și Președintele, Prim vice-președintele și câte 3 vice-președinți care coordonează direcțiile din ASRM și 2 vice-președinți care sunt responsabili de Facultatea de Stomatologie și respectiv de Facultatea de  Farmacie. Mai departe structura e împărțită pe ”direcții” sau domenii diferite – știință, studii, relații externe, sport, social, proiecte, cultură, IT, mass-media și trai.

– Deci astea sunt departamentele în care activează studenții-membri ASRM. Dar ne spui te rog, de ce aveți nevoie de tocmai 5 vice-președinți? Care este menirea lor?

– Sunt tocmai 5 deoarece așa să zic-suntem ”împrăștiați” prin tot orașul. După cum se știe avem blocuri de studii prin tot Chișinăul iar fiecare vice-președinte are funcția de a monitoriza activitățile la anumite facultăți sau direcții. E mult mai ușor respectiv ă ai acea persoană responsabilă.

– De cine mai exact a fost creat? Și cum?

–  De fapt, este creat din 1999, cu prima conferință la 8 decembrie. La baza ASRM de astăzi stă Comitetul Sindical Studențesc, Liga Tinerilor Medici și mai multe organizații care s-au întrunit în una și au format Asociație de acum. Inițial se numea doar ASR – Asociația Studenților și Rezidenților, dar am hotărât mai târziu să adăugăm și ”Medicină” ca să fie clar din start ce studenți activează în asociație.

– Activează și careva profesori la voi?

– Nu, profesori nu avem nemijlocit în asociație. Dar asta nu înseamnă că noi nu conlucrăm cu ei. Pur și simplu ei au o structură sindicală – aparte.

– Cum sunt aleși membrii și board-ul ASRM?

– Ultima dată când au avut loc alegerile, la o adunare generală cu reprezentanți de la fiecare din cele 4 facultăți, Președintele dă o dare de seamă a activității sale, se decide tipul votului – deschis sau închis după care s-s propus să rămână doar Consiliul de Administrare care și-au expus candidaturile. Prin vot se decide cine să fie Președintele, actualul președinte, dnul Marcel Abraș este deja de peste 5 ani în fruntea ASRM apropo. După această procedură și conform acestui model, se aleg și vice-președinții dar și șefii de departamente.

– Ok, dar în general să fii membru ASRM, ce trebuie să faci?

– Propunem pentru toată lumea să scrie un CV unde să indice abilitățile și punctele forte, după ce analizăm, îi invităm la noi și decidem împreună cu ei unde locul lor, cam în ce domeniu sau departament și ulterior îi ajutăm să se integreze și să activeze. E o procedură foarte simplă, de la ei e nevoie doar de dorință.

– Revenind la procedura de alegere a președintelui, pentru cât timp se alege el?

– Este un mandat de 5 ani, însă acum se discută schimbări, să fie mandatul pe 3 ani. Ce ține de șefii de direcție, departament sau vice-președinte, mandatul are 1 an.

12179721 1068035046564650 33438024 n

– Ne luminezi un pic, în urma acestor mandate, acestei activități de voluntariat, ce au de câștigat persoanele implicate?

– Membrii activi au o pondere la cazare în cămin, după care ei au posibilitatea să participe la diferite forumuri, și pe lângă toate – e o experiență frumoasă care poate aduce folos mai apoi.

– Care e scopul și obiectivele ASRM-ului?

– ASRM lucrează în folosul studenților noștri. Îi ajutăm, îi ascultăm și respectiv ducem tratative cu administrația și profesori-din numele lor.

– Aha, și dacă cineva ar vrea o notă mai mare, poate veni și el la voi și să vă zică să duceți tratative cu profesorul respectiv?

– Nu, desigur că nu. Suntem pentru o evaluare cât mai obiectivă a studenților. De fapt aici și intervine direcția studii, care poate într-un fel monitoriza obiectivitatea desfășurării examenelor. Un student din anii mai mari poate asista la examen la un an mai mic, respectiv să monitorizeze procesul de examinare, pentru transparență și obiectivitate. Iată așa o practică constructivă.

– Din ce perspectivă privesc administrația și profesorii – ASRM-ul? Totuși activează acolo aceiași studenți care vin la aceleași ore și susțin aceleași examene. Cum vă ei activitățile voastre?

– Ei salută practic toate activitățile, inițiativele și ideile noastre. O bună parte din studenții noștri-suntem și în senatul universității, în consiliile facultății și au și drept de vot.

– Cât despre studenți, cum văd și salută ei ASRM și implicarea în asociației?

– Ei bine mereu există persoane care zic despre cum nu au timp și cum ar trebui doar să meargă acasă, pentru a învăța însă asta e nimic mai mult decât scuză. Studenții activi și buni – o știu și dau dovadă că e posibil să le reușești pe toate!

– Cam ce număr de membri are asociația?

– Din cei aproximativ 8000 de studenți ai universității, pot spune cu siguranță că aproximativ 200 – sunt membri activi ai ASRM-ului, prezenți la ședințe. Deci cel puțin 1-2  persoane din grupă, torent, sunt membri activi și țin legătura cu noi, se implică activ în cadrul asociației.

– Cu ce vă facilitează sau mai bine zis – prin ce vă susține conducerea universității?

– La capitolul suport din partea administrației, putem pune aici spațiul oferit asociației, suportul financiar la orice eveniment și activitate care necesită acest suport, transportul necesar uneori, pe lângă asta, avem studenți social vulnerabili și abonamentele acestea cu preț redus, de 50 lei, universitatea le oferă gratuit. Lunar procură și împarte un nr. de 100 de abonamente gratuite studenților.

– Încă ceva, din partea profesorilor, cei mai activi și implicați membri ai asociației nu primesc careva facilități, poate sunt scutiți de examene?

– Ei bine, ce trebuie să fie învățat – trebuie să fie învățat, mai ales când vine vorba de un bun specialist în medicină. Nu avem astfel de facilități. Acestea sunt 2 linii paralele și nu le intersectăm nicidecum.

– O ultimă întrebare, cum de le reușiți pe toate, într-adevăr și studii și activități?

– Există așa o frază ”Cu cât e mai ocupat studentul, cu atât mai multe reușește”, cât de straniu nu ar fi-așa este. O persoană ordonată reușește peste tot. Mai facem și forumuri cu diferite seminare de time-management, leadership și nu numai, unde abordăm aceste probleme și ne învățăm să găsim soluții eficiente la ele. Principalul e să ai dorință, în rest-le reușești pe toate.