Aniversarea a 75 de ani de la fondarea UPS ”Ion Creangă”

Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” astăzi, 8 octombrie 2015, împlinește vîrsta solemnă de 75 de ani de la înființare. Cu toate că are o vîrstă impunătoare, este menținută mereu tînără, de spiritul curios și juvenil al studenților.

 

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a fost formată conform Hotărârii Guvernului R.S.S. Moldovenești din 16 august 1940, cu denumirea iniţială Institutul Pedagogic Moldovenesc de Stat. care în 1955 a fost redenumit Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău iar în anul 1992, Institutul este reorganizat în Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Inițial, Institutul întrunea cinci facultăţi: Istorie și Filologie, Fizică, Matematică, Biologie, Geografie ia astăzi acestea s-au modificat și extins în 7 facultăți frumoase:
Facultatea Arte Plastice și Design
Facultatea Informatică și Tehnologii Informaţionale în Instruire
Facultatea Istorie și Geografie
Facultatea Limbi și Literaturi Străine
Facultatea Pedagogie
Facultatea Psihologie și Psihopedagogie Specială
Facultatea Filologie

Astăzi, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” își sărbătorește alături de studenții harnici și perseverenți, a 75-a aniversare a sa.

Pentru a marca această zi importantă și pentru a o întipări în cartea istoriei, a fost organizată o activitate unică în felul său. Cu mult curaj, multă dispoziție de sărbătoare și cu suportul special al Regiei Transport Electric Chișinău, trei troleibuze festive, înfrumusețate cu banere pe care erau imprimate mesaje de felicitări adresate universității, au întîmpinat studenții crengieni de la stațiile din preajma căminelor, aducîndu-i direct în fața universității. Între timp, în salonul transportului au fost împărțite stegulețe cu logo-ul universității și a fost interpretată o nouă versiune a piesei ”Studenție” de Alin Ciun, special rescrisă cu această ocazie.

12068917 894858020599719 3387009814442161372 o

La finalul călătoriei, în fața blocului central al universității, studenții au fost întîmpinați de rector, dnul Nicolae Chicuș, precum și de o pereche în costume naționale, ținînd un prosop cu pîine și sare, ce reprezintă ospitalitatea și tradițiile neamului nostru. Dispoziția a fost creată și de muzica folclorică, difuzată în fața universității, iar studenții au dat mînă cu mînă la o horă mare și veselă.

 Pe o astfel de notă pozitivă au început studenții Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” ziua de miercuri, 7 octombrie.

Toată dimineața a fost filmată de către echipa de cameramani special invitați iar produsul muncii lor va fi reflectat într-un filmuleț de aniversare care urmează să fie postat public atît pe rețelele de socializare cît și pe site-ul universității, în curînd.