Expoziția „100 Beste Plakate” te așteaptă

100 Beste Plakate
https://www.zhdk.ch/veranstaltung/37573

Expoziția „100 Beste Plakate” sau „100 cele mai bune afișe” a fost inaugurată la mijlocul lunii decembrie în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei. Aceasta cuprinde cele mai bune afișe din Germania, Austria și Elveția, premiate în cadrul concursului anual care este organizat de către Asociația 100 Beste Plakate din Germania.

Potrivit reprezentanților oficiali ai Centrului Cultural German „Akzente”, concursul are ca scop evidențierea celor mai bune lucrări ale designeri-lor de afiș, dar și a culturii multifațetate a afișului în aceste trei țări. În prezent, concursul se află la a 19-a ediție, conceptul căreia a fost realizat de studioul „Lamm&Kirck”.

La ceremonia de inaugurare, directorul Centrului Cultural German „Akzente”, Corina Gîrla, a declarat că expoziția reprezintă tendințele actuale în materie de artă vizuală, de grafică și design, dar și de poster contemporan. „Chiar dacă tindem în ultimul timp să consumăm cât mai mult conținut digital și digitalizat, în mare parte impuși în ultimul an de condițiile pandemice, afișul rămâne indispensabil, în special în sfera culturală, acolo unde prevalează evenimentele. Afișul este, de fapt, și un punct de atracție”, a mai adăugat aceasta.

Expoziția prezintă 84 de lucrări la comandă, 3 – publicitate proprie, iar 13 lucrări ale studenților. Datorită colaborării cu echipa „Artivive” din Viena, unele afișe sunt prezentate prin Realitatea Augmentată. Acest fapt permite vizitatorilor să animeze afișele cu ajutorul aplicației „Artivive”, disponibilă pentru Android și iOS.

Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă, a declarat că acest concurs a urmat o selecție riguroasă și prezintă afișe excepțional realizate. „Este o mare onoare pentru noi să le avem expuse la Chișinău și ar trebui ca studenții să vină aici împreună cu profesorii pentru a face un studiu privind design-ul grafic, care este un domeniu foarte solicitat în ultima vreme”.

Vizitatorii au realizat fotografii cu cele 100 de afișe, iar pe cele cu iconul „A” au reușit să le treacă prin aplicația „Artivive”.

„Mă impresionează foarte mult această expoziție, în special prin prezentarea afișelor digitalizate, cred că este ceva inedit pentru Republica Moldova. M-au inspirat și cred că-mi vor fi de ajutor, deoarece urmează să realizăm și noi astfel de lucrări”, a menționat Elena Buzu, studentă la Facultatea de Arte Plastice și Design.

Pe lângă aprecieri, unii vizitatori au venit și cu critici referitoare la afișele expuse.

Cătălin Patraș, student la Facultatea de Design Grafic, a menționat că preferă mai mult minimalismul, iar aceste lucrări îi par cam stranii, fiindcă culorile folosite sunt prea strigătoare. „Cu toate acestea, salut acest tip de expoziție, pentru că este una deosebită de celelalte care se  inaugurează la noi în țară”.

Expoziția „100 cele mai bune afișe” este organizată la Chișinău de către Centrul Cultural German „Akzente”/Goethe -Zentrum în colaborare cu Muzeul Național de Artă, cu sprijinul Goethe-Institut România și poate fi vizitată până pe 21 ianuarie 2021. În acest an, la concurs au participat 684 de persoane cu 2247 de afișe, mai multe în comparație cu ediția trecută a concursului la care au participat 646 de persoane.

Vlada Tomescu