Moldovenii care-și fac studiile în România vor primi bursă și în vacanța de vară

Moldovenii care își fac studiile în România vor beneficia de burse pe toată durata anului universitar, inclusiv în perioada vacanțelor. Legea a intrat deja în vigoare, iar Ministerul Educației din România a solicitat universităților să opereze modificările care se impun în metodologiile proprii.

Potrivit noilor modificări, bursele studențești, indiferent de categorie, se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni). Astfel, pentru luna iulie 2017, sumele alocate de Ministerul Educației instituțiilor de învățământ superior de stat pentru burse vor fi similare cu cele din luna iunie (circa 64 de milioane de lei, din care 54.5 de milioane de lei pentru studenții români înmatriculați în ciclurile universitare de licență și master), indiferent de numărul de zile de vacanță ale studenților, urmând ca pentru luna august, cuantumul să fie același.

La momentul constituirii bugetului de stat pe anul 2017, fondul de burse a fost fundamentat pornind de la durata calendaristică a activităților didactice (în medie 8,3 luni), numărul studenților bugetați și cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor de 201 lei/lună/student.

Odată cu adoptarea noii legi, durata calendaristică a activităților didactice a fost extinsă pe toată durata anului, fiind astfel acoperite și vacanțele, informează Ministerul Educației Naționale din România.