5 motive pentru a privi filmul „Wild” (2014)

   Nominalizat la premiile Oscar 2015, Globul de Aur 2015 și BAFTA 2015, filmul reprezintă ecranizarea romanului omonim scris de cea care  şi a trăit această experienţa inedită –  Cheryl Strayed, cea care explorează pericolele întîmpinate, cea care simte satisfacţia și în același timp spaima, interes, îndrăzneală, dorința de a deveni mai puternică și celelalate emoții care în final o vindecă.

 

 

 Regia: Jean-Marc Vallée
 Actori:  Reese Witherspoon, Laura Dern
 Scenariul: Nick Hornby, Cheryl Strayed
 Gen: biografic, drama

                         
 „Od
ată ce am ales acest rol, a fost important să fiu curajoasă şi onestă ca actriţă, să fac cum trebuie oricare parte de care îmi era frică, să fiu onestă memoriilor Cheryl Strayed”, a declarat Reese Whitherspoondespre implicaţiile ei înfilmul „Wild”.

   Personajul ei, Cheryl Strayed este în pragul divorţului şi după moartea mamei ei, simte că nu mai există speranţă pentru a trăi mai departe. După ani de zile de acțiuni distructive, Cheryl hotărăște să  înceapă o călătorie de 1500 de kilometri: pe jos, absolut singură, dea lungul Pacific Crest Trail, un superb traseu montan ce uneşte nordul Statelor Unite de graniţa cu Mexicul.
   Filmul explorează pericolele întîmpinate, dar şi satisfacţia încercată de tânăra femeie în timpul acestei călătorii care mai întâi o îngrozeşte apoi o face mai puternică şi la sfârşit o vindecă.
 
Vă prezint 5 motive pentru a privi acest film:
   
 Motivul nr.1:
 „Filosofia”
   Cheryl Streyd își pune ca scop misiunea să treacă traseг montan Pacific Crest Trailde lungime de patru mii mile. Da, în acest film nu veți găsi o aventură uimitoare și periculoasă, lupta cu ființe sălbatice sau alte momente imprevizibile. Iar cea mai periculoasă luptă – este lupta cu tine însumi, cu emoții și amintiri negative ce te distrug dinauntru.
    În trecut au rămas pierderea mamei, relații îndepărtate cu fratele,  divorțul cu soțul iubit și dependența de droguri. Înainte o așteaptă  trei luni de călătorie pe jos de la sud spre nord. În fiecare zi ea își va aminti greutățile și greșelile vieței sale. Ea încearcă să ierte pe dînsa însumi, să uite de greșelile amarnice din trecut și să obține o nouă experiență, probabil, cea mai importantă din viața sa.
    Fiecare din noi a regretat din cauza la careva greșeli. Cel puțin odată în viață. Fiecare a suferit din cauza la această povară și fiecare căuta „călătoria” sa, pentru a se revolta cu obstacolele din trecut. Fiecare va prelua ceva important din acest film, de la această eroină, din acest drum lung.

Motivul nr.2: „O istorie reală”.
     Un complet adevăr și fapte reale pe care este bazat filmul (dar și cartea), adaugă filmului un anumit dramatism și emoții speciale. Scriitoarea americană, Cheryl Streyd, într-adevăr a parcurs un astfel de drum, condusă de lupte puternice interne.
    Vorbind de cartea: „Sălbatică. O călătorie periculoasă ca o modalitate de a se găsi ” a fost publicată în 2012, momentan obținînd popularitate și recenzii excelente.

Motivul nr.3: „Frumusețea: vizuală și nu numai”.
      Frumusețea deșerturilor Californiei, atracția oglinzilor lacurilor, puterea și rezistența pinilor, fundal de munți acoperiți de zăpadă – un tablou uimitor, ce durează tocmai 2 ore. În ciuda faptului că subiectul este dramatic și relatează soarta complicată a eroinei principale, filmul nicidecum nu poate fi numit sumbru. Un film foarte frumos, atît din punct de vedere vizual, cît și cel auditiv (atrageți atenția la soundtrack).

 Motivul nr.4: „Reese Witherspoon”.
     …descoperită într-o ipostază absolut nouă și imprevizibilă. Jucînd convingător într-ul film dramatic, ea te impresionează mai mult decît în comediile sale vestite.
 Nu degeabă a fost nominalizată la Oscar a 2-a oară.

Motivul nr.5: „O experiență de neuitat”
   Observând greşelile protagonistului, noi singuri obținem o experiență și ne pregătim de o călătorie interioară (și nu numai).  Situații haioase în care nimerește Cheryl, în realitate, nu arăt atît de amuzant. Ce învățam noi din această istorie în primul rînd?
1) Planuri mari necesită o pregătire atentă şi studierea perseverentă a problemei.
2) În orice situație este nevoie de răbdare și voință.
3) Ești nervos? Nu e nimic strașnic! Înalță-te mai sus decît nervii tăi.  


 
  Și ultimul, dar probabil cel mai profund:
Lupta interioară este cea mai mare și importantă încercare din viața ta, dar totuși nimeni nu a spus, că este una de necîștigat. Nu rămîne, decît să te lupți și să învingi. Mereu! 

Vizionare plîăcută 🙂