Care sunt consecințele șezutului pe scaun pentru o perioadă îndelungată de timp?!…

Cu toții știm ce înseamnă să stai așezat la perechi, zi de zi, pe scaune care de obicei sunt foarte incomode. Dar ce se întîmplă de fapt cu corpul nostru atunci cînd stăm așezați de prea mult timp?!…

 

            Știm prea bine fraza ”Mișcarea e viață” dar din păcate în zilele noastre stilul de viață a unui student este mai puțin sănătos din punct de vedere fizic. E și firesc! Petrecem o mare parte a zilei la perechi sau în fața calculatorului, iar apoi apar dureri de spate, oboseală și consumare energetică rapidă, și nici nu observăm cum ne ruinăm propria sănătate, atît cea fizică cît și psihică!
            Cu cît mai mult stai așezat-cu atît mai mare e impactul asupra sistemului cardiovascular și a proceselor metabolice! Crește riscului apariției unor afecțiuni de circulare a sîngelui, și a unor boli cardiovasculare. Cînd stai așezat-fibrele musculare nu se contractă, in special mușchii membrelor inferioare. Acestea necesită mai puțin combustibil iar surplusul de glucoză se acumulează în sînge, contribuind la apariția a astfel de boli cum ar fi obezitatea sau diabetul. Din cauza dezechilibrului metabolic apare insomnia, supraoboseala, stresul și chiar depresia.
            Șezutul pentru un timp îndelungat poate fi dăunator atît pentru sănătatea fizică cît și pentru cea mintală. La fel ca și restul corpului, creierul, pentru o bună funcționare are nevoie de o bună oxigenare, o buna circulație a sîngelui si un metabolism optim al glucozei.
            Un studiu australian a demonstrat că lipsa de mișcare pe un termen îndelungat,contribuie la formarea unui discomfort psihic și ulterior la apariția depresiei. Mult mai expus acestui risc este sexul frumos, fiind constatat faptul că doamnele și domnișoarele care petreceau mai mult de 7 ore așezate, au avut 47% mai mare riscul de a dezvolta o depresie comparativ cu cele care petreceau stînd așezate 4 ore pe zi!
           Sunt câteva soluții eficiente și rapide pentru a te simți mai bine, dar și pentru a-ți menține cît decît corpul în echilibru. Dacă e posibil, la fiecare 25-30 min, ridică-te în picioare și pur și simplu dezmorțește-ți corpul…întinde-te! La fel te poate ajuta:
– Rotiri ale capului și a umerilor
– Întoarcerea capului la 90 de grade și menținerea poziției pentru 20 de secunde
– Rotirea globurilor oculare, exerciții de relaxare a mușchilor ochilor
– Încordarea mușchilor spatelui și a membrelor
– Exerciții de relaxare a membrelor și încheiturilor (exersarea plasticității lor)
– Pași, așezări, rotiri ale la nivelul toracelui
– Exerciții de respirație (Inspirări adînci și expirări lente, meditații respiratorii)

Păstrează-ți corpul și sănătatea începînd cu ziua de azi, pentru ca în viitor ele să-ți mulțumească!

 

Why sitting is bad for you – Murat Dalkilinç