Acasă Lifestyle Fete și Băieți Diferențe între bărbați și femei. Aspecte biologice

Diferențe între bărbați și femei. Aspecte biologice

0
Diferențe între bărbați și femei. Aspecte biologice

Pe lîngă aspectul fizic și caracteristicile sexuale, între femei și bărbați există deosebiri mai amănunțite. Vezi care sunt acestea.

 

Femeile au o mai mare capacitate de a distinge tonurile subtile şi nuanţele de culoare, spune Andrew Lotery, profesor de oftalmologie la Universitatea din Southampton. Genele de distingere a culorilor se găsesc pe comozomul X, femeile având doi astfel de cromozomi în timp ce bărbaţii doar unul.

Deschiderile dintre oaselel pelviene tind să fie mai mari decît la barbați, pentru a permite copiilor trecerea în momentul naşterii. Cortexul sau stratul exterior al osului este în general mai gros la bărbaţi decât la femei, fapt ce oferă o rezistenţă mai mare la fracturi.

Nasul unui bărbat este cu 10 la sută mai mare pentru că bărbaţii au mai multă nevoie de oxigen, spune un studiu făcut de Universitatea din Iowa. 

Ficatul femeii este mai mic, dar funcţionează la fel de eficient, mai puţin la efectele alcoolului. La femei se înregistrează un nivel mai mic de dehidrogenoză, o enzimă necesară descompunerii alcoolului, astfel, o femeie se va îmbăta mai repede decât un bărbat de aceeaşi greutate, şi consumând aceeaşi cantitate de alcool.

Inima femeii este doar două treimi din mărimea uneia de bărbat şi bate ceva mai lent, înregistrând doar 72 de bătai pe minut faţă de media de 80 înregistrată la bărbaţi. Fumatul este mai dăunător arterelor feminine.

Stomacul la femei este mai mic, fapt care face ca acestea să se sature mai repede decât bărbaţii în urma aceleiaşi cantităţi de alimente mâncate. Colonul la femei este însă mai mare, o caracteristică utilă în perioada de sarcină dar care predispune la balonare.

Capacitataea pulmonară a bărbaţilor este cu 30 la sută mai mare, Se pare că muşchii pulmonari ai femeilor trebuie să lucreze din greu pentru a transporta aerul.

Femeile pun mai uşor câteva kilograme în plus, în timp ce bărbaţii au proporţia masei musculare mai mare, deaceea ard caloriile mai eficient. Astfel, un bărbat care cântăreşte la fel cu o femeie poate mânca cu 300 de calorii mai mult într-o zi.

Bărbaţii au tendinţa de a pune grăsime în jurul mijlocului, binecunoscuta burtă, pe când femeile pun grăsimea pe coapse şi şolduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here