Girl power: Top 5 piese pentru motivare

Primăvara a venit. Ceea ce înseamnă că noi ne trezim, lăsăm starea de hibernare, învingem toate greutățile și mergem înainte. Iar, pentru o dispoziție mai bună, recomandăm tuturor domnișoarelor o listă de piese ce pot motiva perfect.

 

1) „Like a Boy”, Ciara

Este un cântec al interpretei americane Ciara. Piesa a fost compusă de Calvo Da Gr8, fiind inclusă pe cel de-al doilea material discografic de studio al artistei, „Ciara: The Evolution”.

Înregistrarea a devenit unul dintre cele mai cunoscute cîntece ale Ciarei la nivel mondial, ocupînd poziții de top 10 într-o serie de clasamente din lume. Piesa are o tematică feministă, versuri extraordinare și muzică foarte senzuală.

2) „Single Ladies (Put a Ring on It)”, Beyonce

„Single Ladies (Put a Ring on It)” este un cîntec al interpretei americane Beyoncé Knowles. El a fost inclus pe cel de-al treilea material discografic de studio al solistei, „I Am… Sasha Fierce”, lansat în noiembrie 2008. Compoziția a fost lansată ca primul extras pe single al albumului în Statele Unite ale Americii (alături de „If I Were a Boy”) și cel de-al doilea în majoritatea teritoriilor.

Înregistrarea a devenit celebră pentru refrenul său molipsitor și grație videoclipului ce surprinde o scenă de dans neîntreruptă. Apreciat de critica de specialitate, cîntecul a fost declarat cel mai bun single al anului 2008 de către revista americană „Rolling Stone”. Compoziția i-a adus lui Knowles și o serie de distincții adiționale, printre care și trei premii Grammy, un trofeu MTV Video Music Awards, categoria „Videoclipul anului”.

„Single Ladies (Put a Ring on It)” este un cîntec rhythm and blues cu influențe de muzică pop și electronică. Ritmul melodiei se compune dintr-un număr restrîns de sincope, apelîndu-se și la armonii vocale.

Înregistrarea se construiește pe baza unor structuri repetitive, prezente preponderent pe refren. De asemenea, instrumentalul se compune din chitară și pian. Suportul vocal este susținut în totalitate de Beyoncé, interpretarea sa fiind una dinamică și dublată prin supraînregistrare.

3) „Wannabe”, de Spice Girls

La data de 8 iulie 1996 Spice Girls a lansat primul single, întitulat „Wannabe”. Clipul single-ului a fost difuzat masiv de canalele TV de muzică. În iulie 1996 fetele au acordat primul interviu din cariera lor, redactorului unui ziar profilat pe industria muzicală – „Music Week” numit Paul Gorman. Redactorul a precizat că formația era pe cale să creeze o schimbare în clasamentele britanice de muzică pop, și posibil și în clasamentele de alte genuri muzicale. În articolul lui, redactorul a scris despre formație următoarele: „Tocmai când băieții credeau că dominau muzica pop, o formație numai de fete, a apărut cu destul curaj să concureze cu aceștia”.

Piesa a întrat în topul britanic pe locul 3, iar în a doua săptămînă s-a clasat pe primul loc și a stat pe această poziție timp de șapte săptămîni. Piesa s-a dovedit a fi un hit mondial clasîndu-se pe prima poziție în 31 de țări. „Wannabe” nu numai că a devenit cel mai bine vîndut single de debut al tuturor timpurilor al unei formații de fete. Single-ul a fost de asemenea un bun ajutor în prezentarea fetelor pe dificilapiață muzicală din Statele Unite, debutând pe locul 11. Single-ul Wannabe a ajuns pe locul 1 patru săptămâni mai târziu în Billboard Hot 100.

4) „Material Girl”, de Madonna

„Material Girl” este a doua piesa de pe albumul „Like a Virgin”, lansat în noiembrie 1984. Piesa a debutat pe 9 februarie 1985 pe locul 43 pentru ca peste o lună să ajungă pe locul 5 în Billboard Hot 100, pe aceeși poziție ajungînd și în Marea Britanie.

Madonna adesea spune că este piesa pe care regreta cel mai mult că a înregistrat-o, din motivul că a devenit un fel de „poreclă” pentru vedeta. În clipul pentru piesa Madonna joacă rolul unei actrițe la Hollywood care încearcă să fie cucerită de un regizor.

5) „I Will Survive”, de Gloria Gaynor

Celebra piesa lansată de Gloria Gaynor în 1978, a fost compusă pentru cîntăreața în timp ce aceasta era internată în spital, unde și-a petrecut 6 luni din cauza unei grave lovituri la spate. „I Will Survive”, una dintre cele mai cunoscute piese disco, a devenit un imn al emancipării femeilor și i-a adus Gloriei Gaynor un premiu Grammy pentru cea mai bună înregistrare disco. A fost pentru prima și ultima oară în istoria Grammy cînd s-a acordat un premiu pentru o astfel de categorie.

„I Will Survive” a fost tradus și cîntat în 20 de limbi. Deși în piesa Gloria Gaynor vorbește despre o despărțire căreia îi va supraviețui cu orice pret, „I Will Survive” nu se referă la un barbat din viața ei.

Cîntecul a fost preluat de Diana Ross, Selena, Gladys Knight, Cake, a fost folosit în mai multe filme, printre care „Patru nunți și o înmormîntare”, „Men In Black-II”, „Man On The Moon”, „Aventurile Priscilei, regina deșertului”, „Clubul nevestelor părăsite”, „Coyote Ugly”.

Sanda Panteleimonov, UTM

Lasă un comentariu