Top-cele mai cunoscute filme despre modă

Prima asociație a oamenilor cînd aud expresia „filme despre modă” este filmul „Sex And The City” (2008), noi am decis să analizăm mai profund acest subiect și să alegem încă 10 filme interesante și deosebite. 

1. „Picture Me: A Model’s Diary” (2009)

Un film zguduitor despre aceea cum arată adevărata față a modelling-ului. Documentarul urmărește timp de cîțiva ani modelul Sara Ziff, de la etapa în care era o necunoscută, până în punctul în care imaginea ei apare pe panouri publicitare și în revistele internaționale de modă. Poate unul dintre cele mai sincere și mai dure filme despre această industrie – un must-watch, dacă vreți să înțelegeți mai bine acest univers fascinant.

2. „Coco Avant Chanel” (2009)

La cîțiva ani după ce părăsește orfelinatul în care a crescut, Gabrielle lucrează într-un bar provincinal ca croitoreasă pentru performeri și cîntăreață. O aventură cu un bărbat înstărit îi deschide ușile înaltei societăți și o șansă de a-și dezvolta un talent unic. Cum ați ghicit deja, este vorba despre povestea ascensiunii extraordinare a Coco Chanel, din obscuritate, pînă pe culmile lumii în modă.

3. „The September Issue” (2009)

Numărul din septembrie al revistei Vogue (SUA) este cel mai elaborat în fiecare an, iar procesul de producție al ediției din septembrie 2007 este prezentat de regizorul RJ Cutler, prin intermediul acestui documentar filmat pe parcursul a 9 luni. Spectatorii au astfel acces total în birourile din New York ale Annei Wintour(editor), Grace Coddington (director de creație) și ale întregului staff al revistei Vogue. Numeroși designeri, fotografi și modele apar în acest film. Printre ei se număra Karl Lagerfeld, Stefano Pilati, Oscar de la Renta, Mario Testino, Patrick Demarchelier, Coco Rocha, Daria Werbowy, Hilary Rhoda etc.

4. „McQueen și eu” (2011)

Documentarul lansat în 2011 îi este dedicat designer-ului regretat din industria modei, Alexander Lee McQueen. Vizual vei călători alături de acesta prin Londra, însă filmul este mult mai mult decât atît, este un tribut emoțional despre bărbatul din spatele legendei, care avea prieteni apropiați, la fel de talentați ca Isabella Blow.

5. „Lumea secretă Haute Couture” (2007)

Lumea creațiilorHaute Couture este una desprinsă din povești cu prinți şi prințese, iar acest documentar, lansat în 2007, arată cît este de greu să te afirmi în acest univers clandestin. În film vei descoperi ce reprezintă colecțiile Haute Couture și cine sunt oamenii din spatele acestor creații.

6. „Diavolul se îmbracă de la Prada” (2006)

În lumea amețitoare a modei newyork-eze, în care faptul de a ajunge la serviciu cu părul în dezordine îți poate ruină carieră, revistă Runway Magazine este Sfântul Graal.  

Condus cu o mână de fier, dar cu o manichiura impecabilă, de Miranda Priestly – puterea absolută în lumea modei – Runway reprezintă furcile caudine pentru oricine vrea să reușească în industria modei. Miranda (interpretată de Meryl Streep) nu admite ca ceva să-i stea în cale, cu ambiția de a face din revistă condusă de ea – Biblia modei internaționale. De aceea, pretinde ca asistenta sa personală să fie fără cusur. Este un post în care nici o ființă umană, care se respectă nu poate supraviețui dar, în același timp, o șansa pentru care un milion de fete din New York ar face moarte de om.  

 Andy Sachs (interpretată de Anne Hathaway), este o tânără din provincie, proaspăt absolventă a uneia dintre marile universități de pe Coastă de Est, obține într-un mod nesperat slujba de asistentă a Mirandei. Deși, inițial, este încântată că a ajuns în raiul celebrităților, printre pantofi și poșete Prada, Armani și Versace, Andy își dă repede seama că șefa ei este… diavolul în persoană.  

7. „Intrigi parfumate” (2008)

  Filmul aduce, în prim plan, povestea de succes a unei tinere creatoare de moda, Mary Haines (Meg Ryan), care aparent duce viața perfectă: o casă frumoasă, un soț bogat, o fiică adorabilă de 11 ani și o slujbă part-time de designer vestimentar pentru compania tatălui ei. Cea mai bună prietena a ei, Sylvie Fowler (Annette Bening), trăiește, de asemenea, o viață de invidiat: este redactor la o revistă celebră pentru femei, posesoare a unei colecții impresionante de haine de marcă, fiind foarte respectată pentru bunul gust și stilul său original…   Mary Haines își dă, însă, seama că are probleme în paradis atunci cînd vînzătoarea Crystal (Eva Mendes) îi abordează soțul. Bineințeles, incidentul devine imediat bîrfa favorită a prietenelor Maryei, care insistă că aceasta trebuie să divorțeze cît mai repede.

8. „Dragoste și alte dezastre” (2006)

Tînăra fermecătoare, Emily Jackson (Brittany Murphy) este specializată în jurnalism de modă și vine din America. A ajuns să lucreaze la Londra pentru revista „Vogue”, însă viața ei a devenit extrem de solicitantă, cu un program riguros, după ceas și agendă. Deși, în permanență ocupată, Emily își face întotdeauna timp pentru a-și ajuta prietenii să își găsească fiecare perechea. Cu toate că rolul de Cupidon i se potrivește de minune, Emily nu reușește să vadă că adevarata ei dragoste…. se află mai aproape decât ar fi crezut.

Este o comedie romantică, plină de stil și farmec.

9.  „Gia” (1998)

Filmul urmărește povestea scurtei ascensiuni și tragicului ei sfârșit, al Giei Caragi (Angelina Jolie), fotomodelul care a dominat lumea modei la sfârșitul anilor 1970.  

În 1977, Gia, o tînără superbă din Philadelphia, se hotărăște să plece la New York pentru a deveni manechin. Agitată și nesigură pe ea, Gia este nevoită să-și ascundă vulnerabilitatea, devenind rapid preferata agenției de modele condusă de Wilhelmina Cooper (Faye Dunaway). Frumusețea ei covârșitoare, precum și dorință de a poza nud, o transformă peste noapte într-un star…

10. „Pret-a-Porter: Crimă în lumea modei” (1994)

În martie 1994, corifeii modei internaționale aterizează pe aeroportul Roissy din Paris, pentru a participa la săptămâna modei, cu toată pleiada de evenimente mai mici sau mai mari, pe care le implică o asemenea manifestare. Reporteri, redactori-șefi, fotografi, creatori de modă se agită încoace și încolo, în încearcarea de a se face remarcați.  

Filmul lui Altman este o viziune satirică asupra unei lumi aparent strălucitoare, ale cărei personaje – fie ele top-modele, designeri sau ziariști – evoluează într-o deloc perfectă armonie, pe parcursul unei narațiuni secvențiale, care îmbracă adesea forma unui reportaj.

 

Sanda Panteleimonov, UTM