(INTERVIU) „Dorim ca tinerii să devină liberi prin creațiile lor”

Un tînăr cu ambiții și creativitate, a reușit să aducă ceva nou pentru noi. Nicolae Schirliu este student în anul 1 la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, facultatea Producție Film și TV.

 

Prin proiectul Art Events, creat de el, a organizat un workshop în domeniul artei, mai exact al fotografiei. A reușit împreună cu colaboratorul și prietenul lui, Radu Boișteanu, dar și cu fotograful Yaroslavna să învețe cîteva zeci de persoane arta fotografiei.

Să vedem ce ne spune Nicolae despre workshop și fotografie.

– Ce vrea să aducă nou Art Events pentru Moldova?

– Vrea să aducă senzații noi prin artă. Să o dezvolte și în primul rînd, să culturalizăm mai mult tineretul.

– Cum v-a venit ideea de a aduce pe piața informațională un așa proiect?

– Idei sunt foarte multe, ele curg în continuu și eu aleg dintre ele cele mai bune pentru a le materializa. Astfel, dintr-o mulțime de idei bune, am ales-o pe aceasta.

– Ați ales ca primul workshop să fie despre fotografie. Cîți fotografi au solicitat bilete pentru el?

– Da, despre fotografie că este cel mai interesant pentru tinerii de astăzi. Mulți oameni au solicitat bilete pentru workshop, dar cu părere de rău, ele au fost limitate, așa că doar 60 au fost la ore. 60 ne-am propus, atîți au și venit.

– Care sunt așteptările tale de la acest workshop? Ce efecte va avea acesta asupra tinerilor?

– În primul rînd, fotografia e ceva creativ, ceva care poate influența asupra dezvoltării personale. Ne propunem ca prin acest workshop, tinerii să devină mai creativi, mai deschiși către lume, dorim ca ei să părăsească lumea această strînsă

și să devină liberi prin creațiile lor.

– Care a fost motivul ce v-a determinat să o alegeți pe Yaroslavna ca ‘profesor’ (trainer) și nu altcineva?

– Am ales-o pe Yaroslavna deoarece dintre toți candidații, ea a fost cea mai bună. Are ceva deosebit care m-a convins să o aleg și nu altă persoană. Felul ei de a fi și viziunea despre viață o diferențiază de alți fotografi profesioniști.

– Care sunt planurile pentru viitor? Ce fel de workshopuri veți mai organiza? Tot în domeniul culturii?

– Sunt multe planuri, dar nu pot să le dezvălui. Vor fi surpriză pentru toți și cred că unele dintre aceste planuri vor fi bombă! Fiți pe fază!

– Cum percepeți arta fotografiei în Moldova? Cît e dezvoltată aceasta?

– Destul de dezvoltată. Dar multe persoane au aparate de fotografiat și nu știu să le folosească. Noi încercăm să transmitem informații noi, cunoștințe din domeniu, căci nu trebuie aparatul de fotografia să rămînă un simplu gadget sau o jucărie, ci să fie o unealtă cu care să poți crea ceva frumos.

– Care e părerea dvs despre‚ foto la nunți, cluburi? Cît e de profitabilă este această afacere?

– De mîncare îți ajunge, însă dacă te oprești aici, departe nu ajungi, nu mai crești, ci trebuie să lași chestia aceasta și să te apuci de ceva mai mare, mai serios, mai interesant.

– Reieșind din faptul că unii o consideră artă, (fotografia) și alții o metodă de a face bani, care sunt șansele de îmbinare, dezvoltare a acestor două concomitent?

– E o metodă destul de bună, pentru că odată ce o persoană se apuc de ceva ce îi place să facă, totodată poate să îi aducă niște bănișori în plus. Fotografiatul nunților poate atît să îți aducă bani, dar și să pui în practică cunoștințele teoretice despre această artă.

– Cunosc despre tine că ești la fel fotograf. De ce nu ai încercat personal să oferi sfaturi publicului?

– Nu pot să spun că sunt un fotograf, sunt un amator care știe să seteze aparatul de fotografiat, doar atît.

– Cîteva sfaturi pentru tinerii care îndrăgesc arta fotografiei.

– Doar prin creație și multă muncă poți să ajungi unde vrei.