Burse de peste 1.000 de euro pentru studenţii romi din Republica Moldova

Studenţii de etnie romă din Republica Moldova, care fac studii superioare, au şansa să câştige o bursă anuală în valoare de 1.300 de euro. Ajutorul financiar este oferit de programul Fondului de educaţie pentru Romi (REF) şi Centrul de Informaţii Universitare (CIU).

Nicolae Baranciuc, este tânărul care deja de un an beneficiază de suport financiar pentru studiile pe care le face la moment.
„REF-ul mă ajută cu bani, ma susține acum cât învăț la Școala de Management în Sănătate Publică. Totodată ne unește pe noi, beneficiarii, studenți, masteranzi. Atunci când ne adunăm, facem schimb de idei. Adică ne străduim să facem schimbări pentru țara noastră,nu doar să luăm banii și să mergem la lecții. Eu în primul rând mă identific ca cetățean al țării și chiar sunt patriot.”

În aceeași situație au fost și alte două beneficiare, care au reșit să facă studii superioare datorită Fondului.
Una dintre fostele beneficiare, Aluna Lepădatu, susține: „Am absolvit Univesitatea de Studii Europene din Moldova, facultatea de Relații Internaționale. Tot cu ajutorul bursei am facut trei ani de licență și un an de masterat. Fără ajutorul REF-ului nu aș fi reușit. De la începutul studiilor erau puțină discriminare. Din cauză că profesorii și colegii nu știau că sunt de etnie romă utilizau la lecții expresii urâte despre romi, dar când eu e făceam observații, le-am zis să ma cunoască și să își schimbe impresiile despre etnia romilor. Acum lucrez într-un ONG. ”
O altă beneficiară, Ludmila Țacovici, afirmă că acest program înseamnă foarte mult petru ea: „Pe mine personal REF-ul m-a finanțat timp de doi pe parcursul masterului și totodată am mai beneficiat de alte componente ale programului. De exemplu am avut ocazia să fac gratis cursuri de limbă engleză într-un centru de instruire din capitală. Acuma sunt în căutarea unui post de muncă. Am lucrat anterior, dar salariul erau prea mic, de aceea voi face un internship internațional, care îmi va mări șansele de angajare.”

burse romi

În cadrul programului, anual, se organizează o conferință internațională.
„Conferințele sunt axate mai mult pe dezvoltarea de abilități, calități profesionale, mobilitate, schimburi de experiență. Conferința este foarte importantă pentru studenți, deoarece ei au oportunitatea să se cunoască mai bine între ei, discută, deprind ceva nou, ca ulterior să le folosească în viața lor de zi cu zi, poate chiar să organizeze și să realizeze ceva nou împreună”, spune Angela Mușet, directorului Centului de Informații Universitare, care implementează programul în Republica Moldova din anul 2008.
Anul acesta, conferința anuală intitulată ”Cultura, identitatea și participarea civică romă” este organizată în Republica Moldova în perioada 9-10 iulie 2015. La conferință participă peste 50 de tineri beneficiari ai burselor de studii din Moldova, Rusia și Ucraina.
Fondul de Educație pentru Romi este o fundație internațională cu sediul la Budapesta care implementează programe menite să faciliteze accesul la învățământ al romilor din Europa Centrală, de Est și Sud-Est. În acest an REF a ajuns la cea de-a zecea aniversare. Printre diversele sale programe și proiecte, programul REF de burse pentru studii universitare are drept scop susținerea academica si materială a tinerilor de etnie romă, care își doresc să studieze în universitățile din țara lor. Astfel, orice rom care este student sau abia a finisat ciclul liceal, poate aplica la acest program.
În urma expedierii tuturor documentelor necesare, tinerii sunt invitați la interviuri unde sunt selectați cei care, ulterior vor beneficia de o bursă de 1.300 de euro penru un an de studii. În fiecare semestru sunt verificate notele beneficiarilor pentru a-i menține activi.
Potrivit ofițerului pe studii și politici, Stela Garaz, studenții au și alte oportunități în cadrul acestui program:
„În afară de ajutorul bănesc, oferim acces la diverse training-uri și activități de dezvoltare academică și profesională. Spre exemplu cursuri de limbi străine, stagii, granturi mici pentru inițiative locale și altele”.

traininguri pt romi

Sursa: protv.md