Cămin vs. Chirie

Studenţia – amintirile de suflet peste ani, clipe de neuitat alături de colegii de grupă, experienţă, sesiuni, diverse evenimente, care îşi pun aprenta asupra personalităţii.

Însă, această perioadă este diferită de la un student la altul şi începe de la admiterea în instutiţia superioară de învăţământ. Odată cu aplicarea dosarului, tinerii care îşi au traiul în afara capitalei sunt nevoiţi să îşi caute loc de trai.

Varianta cea mai frecvent aleasă este campusul universitar. Chiar dacă trebuie să îşi împartă camera cu alţi colegi, studenții nu refuză şansa de a comunica şi a stabili noi prietenii.

Victor Gîrlea, Șeful Departamentului probleme sociale din cadrul USM, a afirmat că pentru anul de studii 2013/2014, au fost puse la dispoziţie 2400 de locuri de cazare studenţilor, mai puţine decât în anii precedenţi, din cauza lucrărilor de reparaţie în câteva cămine. Datorită acestui fapt, cei fără loc în cămin, au fost nevoiţi să îşi caute loc de trai în chirie la un preţ accesibil. Cert e că confortul nu e atât de ieftin. Întrebaţi câți bani scot lunar din buzunare pentru serviciile comunale şi spaţiu locativ, studenții au afirmat următoarele:

Cristina: „Sunt adepta unui stil de viaţă mai liniştit, care la cămin nu e posibil. De aceea sunt gata să achit suma în jur de 2200 de lei pentru a locui singură”.

Maria: „Închiriez cameră în centrul capitalei cu încă o persoană, deci, îmi vine mai uşor cu cheltuielile. Nu m-am stabilit la campusul universitar, pentru că prefer să mă simt ca la mine acasă. Achit în jur la 800 de lei.”

Cristi: „Achit proprietarilor 1300 de lei lunar, doar chiria”.

Prețurile numite de ceilalți au variat în jur la 600 – 2400 de lei. S-ar întreba mulți de unde un student poate achita așa bani, mai cu seamă dacă nu e bugetar. Răspunsul este orele de lucru după ore, în adaos cu ajutorul material din partea părinților, care sunt plecaţi peste hotare. Taxa pentru o lună în cămin este de circa 180 lei. Iată ce zic cei cazați la cămin:

Tatiana: „Pentru semestrul de toamnă am achitat 960 de lei, pe când pentru 3 luni de iarnă 1400. În cameră suntem 4 fete și sunt mulțumită. Avem parte de discuții deseori. S-au creat prietenii strânse, ce ne-au ajutat la integrarea în colectiv”.

Ana: „Stăteam la dubii când mă gîndeam cât de bine poate să îmi fie aici. Acum nu regret nici o clipă. Colegele de cameră sunt foarte amabile şi înţelegătoare. Mă ajută când am nevoie. Ce ține de preț, nu bate la buzunar”.

Analiza comparativă ar induce foarte clar ce diferență uriașă există între prețuri. Dar oare merită de înlocuit confortul cu oportunitatea de a face noi cunoștințe? Mai ales când sunt acordate condiții optime de a te duce zilnic la ore pregătit, odihnit și gata de a deveni un adevărat specialist.

Olga Cristov, USM