Iurie Bejenari – moldoveanul care a devenit campion mondial printre amatori la arte marţiale mixte

Din localitatea Răuţel, spre Las Vegas prin Paris! Aceasta este calea succesului a lui Iurie Bejenari, cel care a devenit campion mondial printre amatori la arte marţiale mixte. Sportivul moldovean, cu paşaport francez, care a cucerit medalia de aur în Statele Unite nu îşi poate imagina viaţa fără lupte, sportul care i-a adus tot de ce avea nevoie.

Iurie Bejenari s-a născut în satul Răuţel, raionul Făleşti. El practică luptele de la cinci ani. La o vîrstă fragedă a fost observat de un antrenor care l-a îndrumat în sportul profesionist. Pînă a face performanţă, Iurie Bejenari a participat la competiţiile tradiţionale din satul său natal.

„La mine în sat la sfîrşitul lui august se face ziua satului. Toţi băieţii de la sală participau. Eu am luat de multe ori cocoşul, gîsca. Berbecul nu l-am luat, deoarece categoria mea era mică”, povesteşte Iurie.

La vîrsta de 12 ani a ajuns să-şi facă studiile la Chişinău, după care a făcut jurnalism la Universitatea de Stat. După o scurtă perioadă de timp, el a decis să plece la nişte prieteni în Franţa.

„M-am dus mai mult pentru lupte. Să descoper. Să am ocazia să lupt în prima ligă. Aveam dorinţa de a cunoaşte altceva. Nu aveam un obiectiv să fac bani şi să revin în ţară. Voiam să descopăr lumea şi de aceea m-am integrat atît de bine.”

După cîţiva ani, Bejenari a semnat un contract cu un club sportiv din Paris şi a devenit antrenor. Iar din 2013, acesta a devenit şi cetăţean al Franţei.

„A venit un răspuns acasă prin poştă. Cînd am văzut, am fost foarte fericit. Am strigat vecinii cred că m-au auzit. Eram satisfăcut, deoarece parcursul meu nu a fost uşor. În fiecare an acte noi, acte noi.”

Luptele i-au adus tot ce are în prezent. Pînă şi pe actuala sa soţie a cunoscut-o în sala de antrenament.

„Ea spune că după serviciu pot să fac ceva sport. Ea nu este de aceasta care să facă fitness. Era o descoperire pentru ea. M-a văzut. Eu i-am făcut cîteva complimente în mica franceză pe care o aveam. Aşa am început să vorbim. După aia am luat numărul şi tot aşa s-a dus mai departe.”

S-a apucat de lupte marţiale mixte în 2013, iar un an mai tîrziu a evoluat la Campionatul Mondial însă a fost eliminat din prima manşă, după ce adversarul său i-a spart arcada de la ochi.

În acest an, Iurie Bejenari a participat la o nouă ediţie a Mondialului. Pînă a ajunge la turneul final, moldoveanul a fost într-un cantonament alături de vedete din cea mai importantă ligă de MMA din lume. Bejenari s-a antrenat alături TJ Dillashaw şi Uriah Faber.

În primul tur, el l-a învins pe campionul în exerciţiu şi nu s-a oprit pînă în finală cînd a cîştigat titlul de campion.

„Trebuie să simţi aşa ceva ca să poţi reda. Mă simţeam bulversat. Vroiam să strig şi să mulţumesc tuturor persoanelor care m-au înconjurat. La momentul dat o medalie mie îmi deschide porţile unor organizaţii mondiale spre care eu şi tindeam.”
Iurie Bejenari vrea acum să ajungă la profesionişti, iar visul său este de a deveni campion în UFC, cea mai prestigioasă competiţie de arte marţiale mixte din lume.

Sursa: http://www.publika.md/