Cu medalie de bronz Moldova a ajuns în topul finaliștilor

 

Svetlana Saenco a spart gheața la ediția inaugurală a Jocurilor Europene de la Baku. Luptătoarea a obținut medalia de bronz în categoria de greutate de până la 75 kg și a deschis astfel palmaresul distincților pentru lotul Moldovei în capitala azeră.

În finala contând pentru locul 3 Svetlana Saenco a avuto parteneră de concurs pe turcoaica Yasemin Adar. Luptătoarea din țara semilunii a câștigat prima repriză cu scorul de 2-0. Dar luptătoarea noastră a revenit cu brio în mitanul secund și s-a impus cu 10-1. Scor final 10-3, sau 3-1 după modelul clasic de punctaj.

SVETLANA SAENCO: ,,Antrenorul mi-a spus și înainte de meci să-i imobilizez mâna și să mă strădui să obțin priza la picior. Pentru început am redus distanța și am obținut priza la picioare.

Am schimbat categoria de greutate, am reviziut planul de pregătire pentru competiții. În mare parte pregătirea pentru concurs a avut loc la Chișinău. Am hotărât împreună cu antrenorul să trec în altă categorie mai mare, deoarece aruncarea kilogramelor mă epuiza și îmi era greu să lupt.

Această categorie de greutate este pentru mine obișnuită. M-am adaptat rapid acesteia, mă simt confortabil. Acum voi beneficia de o vacanță, o săptămână-două, după casre ne pregătim pentru Campionatul Mondial. La Mondiale trebuie să mă calific în primele 5 ca să obțin cota de participare la Jocurile Olimpice.”

Svetlana Saenco este prima sportivă din Moldova, medaliată la ediția inaugurală a Jocurilor Europene  de la Baku. Tot pe treapta a 3-a a podiumului a urcat și spaniola Unda Gonzales de Audicana Maider. Campioană a devenit  rusoauca Ekaterina Bukina, care în finală a învins-o pe bielarusa Vasilisa Marzaliuk.

În următoarele două zile pe saltele instalate în incinta complexului sportiv Geidar Aliev Sport Center din capitala azeră evoluează  luptătorii de stil liber. Aici culoriule sportive ale Moldovei sunt reprezentate de 8 sportivi. În prima parte au evoluat 4 sportivi, care au ratat podiumul. În categoria de greutate de până la 57 kg Alexandru Chirtoacă a fost eliminat din prima rundă de germanul Marcel Ewald. În categoria de greutate de până la 74 kg Alexandru Burcă l-a învins îm prima partidă pe elvețianul Stefan Reichmuth, dar în runda următoare a fost eliminat din concurs de francezul Zelimhan Hadjiev.

Mihai Sava a acces în recalificări la categoria de greutate de până la 65 kg, unde a pierdut în fața rusului Ilia Besbulatov. La categoria de greutate de până la 97 kg Nicolae Ceban a pierdut în finala pentru bronz în fața polonezului Rasul Baran și a ratat un loc pe podium.

sursa: moldovasport.md