Brățările inteligente: Pro sau Contra?

    Brăţările inteligente reprezintă gadgeturi pentru fitness ce capătă o popularitate deosebită din ce în ce mai mare în fiecare zi. Apărute de mai mulţi ani pe piaţă, gadgeturile date devin tot mai populare atît în întreagă lume, cît și în Republica Moldova. Au început să capteze interesul utilizatorilor în special după lansarea ceasurilor inteligente, întrucât oferă funcţionalităţi asemănătoare sau chiar mai performante.

 

    Principala funcţie a unei brăţări este cea de pedometru, adică evidenţa numărului de paşi efectuaţi zilnic. Există însă şi brăţări capabile să ofere informaţii mult mai detaliate despre activitatea ta sportivă și starea sănătății, inclusiv  măsurarea pulsului, calcularea caloriilor, paharelor de apă consumare pe parcursul zilei, așezărilor efectuate și etc. etc.

    Deși la moment încă prezăntăm o piațăpractic nesemnficativă pentru astfel de produse, oricum avem mai multe posibilități de a obține astfel de brăţări inteligente.

Și apropo de obținere. Mai jos prezint o listă, o selecţie a celor mai interesante și utile brăţări după opinia mea:

 

1) Fitbit Flex

0

 

   Este unul dintre cele mai cunoscute și avansate modele de brățări. Acesta permite monitorizarea paşilor, a distanţei parcurse şi a caloriilor arse, iar în plus îţi poţi stabili anumite obiective pentru reuşită sportivă mai bună și mai concretă.  

   Brăţara poate monitoriza inclusiv și somnul. Are o alarmă silenţioasă care te poate trezi dimineaţa.

   Datele sale pot fi apoi exportate în numeroase aplicaţii de fitness, iar autonomia ajunge până la 5 zile în cazul unei utilizări obişnuite.

   Recent a apărut și un alt model – FitbitForce ce propune un micro-display pentru afișarea informațiilor (nu numai prin aplicații mobile, dar și prin calculator).

 

 

2) Samsung Gear Fit

samsung gear fit black official

 

   Una dintre cele mai populare brăţări inteligente, deși poate fi utilizată doar cu anumite smartphone-uri şi tablete Samsung.

   Aceasta include un pedometru care îţi măsoară paşii şi îţi calculează distanţa parcursă şi viteza de deplasare, dar și pulsul. Include și un manager de fitness care îţi poate propune diverse exerciţii adaptate în funcţie de modul în care foloseşti gadgetul. 

    De asemena, pe ecran poţi primi o serie de notificări ale unor aplicaţii de pe telefon, pentru a nu mai fi nevoi să te sustragi și să scoţi smartphone-ul din buzunar.

 

3) Jawbone Up

Jawbone Up

 

   Spre deosebire de brăţările tradiţionale, Jawbone Up are posibilitate să monitorizeze modul în care mănînci și să calculeze calorii consumate/cheltuite. Are și funcție de controlul somnului.

   Prin folosirea unor aplicaţii poate fi conectat la orice smartphone Android sau iPhone.Oferă şi funcţiile clasice legate de numărul de paşi, dar și sărituri, mersul pe bicicletă și alte tipuri de mișcări. Design-ul său este unul dintre cele mai atractive și interesante. Se vinde în mai multe culori, în trei mărimi posibile (S, M, L).

   Partea mai slabă este sincronizare cotidiană cu telefonul mobil. Bateria ține pînă la 10 zile.

    Jawbone Up24 este o brăţară asemănătoare cu Jawbone Up din punct de vedere al designului şi dimensiunilor, însă beneficiază de funcţii software suplimentare care oferă informaţii în timp real şi sugerează anumite obiective pe baza datelor obţinute anterior.

 

4) Samsung Health Activity Tracker

Samsung ActivityTracker schwarz 1

 

   Probabil una din cele mai vechi brățări inteligente de pe piață, dar și cele mai accesibile. Este destinată mai mult pentru persoane foarte active care efectuează zilnic multe mișcări și sînt interesați în îmbunătățirea performanțelor.

   Este conectată în permanența la smartphone prin Bluetooth și pune un accent mare pe socializarea prin sport cu prietenii. Are forma unui ceas fără ecran și este capabilă să măsoare paşii, distanţa parcursă, numărul de calorii arse şi modul în care dormi. Informațiile sînt afișate pe un display al brațării.

 

5) Nike Fuel Band

Nike FuelBand WM0105 001 A

 

   Producătorul de echipament sportiv nu putea să ignoreze și producerea unor astfel de inovații în lumea sportului. Astfel, produsul cel mai popular este Fuel care e capabil să arate numărul de paşi parcurşi şi numărul de calorii arse.

   Prin intermediul brățării poţi să-ţi stabileşti un obiectiv al cărui progres îl vei vedea prin sincronizarea datelor. Un dezavantaj este sincronizarea posibilă doar cu iOS, Mac sau PC. Dar, modelul modernizat Nike Fuel SE, admite și platforma Android.

   Alte modele interesante care atrag privirile și kilometre parcurse sînt: Sony SmartBand SWR10,  Microsoft Band, LarkLife,  MISFIT SHINE, Phyode.

 

Concluzii:

   Brăţările inteligente oferă o serie de funcţii interesante, iar majoritatea din ele se pot conecta la smartphone-uri pentru a avea acces facil la date. Aceste gadget-uri permit nu numai urmărirea realizărilor și succeselor sportive (măsoară paşii, caloriile arse, somnul sau pulsul) dar și posibilitatea de a vedea notificările, mesajele și altă informație.

   Există deja multe dispozitive care permit măsurarea performanțelor celor care aleargă în timpul liber – benzi montate pe piept și sincronizate cu ceasul, benzile pentru braț, aplicațiile de smartphones… Însă la modă acum sînt brățările inteligente.

   Și voi… ce folosiți?