Lacul Ghidighici a fost gazda evenimentului ”Mila Marină”

Pe 16 iulie aproximativ 400 de persoane au participat la cursa de înot „Mila marină”, care a avut loc pe plaja lacului de acumulare Ghidighici. Evenimentul se află la cea de-a cincea ediție a competiției de înot în apă deschisă.

În cursele de înot au luat parte toți doritorii: de la înotători profesioniști, până la amatori ai sportului. Printre cei care au participat la competiție au fost oaspeți din Ucraina, Rusia, România, SUA și Germania.

La competiţia din această vară, medalii au primit toţi înotătorii care au ajuns la finiş, participanţii la cursă au putut alege una din cele patru curse ce erau propuse.

„Pentru cei care nu sunt siguri de propriile puteri propunem cursa de 400 metri – fan swimm. Prima cursă, mai serioasă, este mila marină, adică 1.852 de metri. A treia cursă este „duble sea mile”, adică mila dublă. Mai este şi triplă. Iar pentru cei mai curajoşi – 5.555 de metri”, a spus organizatorul Alexandru Mecin.

„Vântul suflă, apa este rece. Îţi dă multă vigoare, este super”, a spus participanta Ana Semiruncic.

„Vizibilitatea era proastă, în ochelari a pătruns apă. Dai din braţe de 4-5 ori, apoi scoţi capul la suprafaţă şi priveşti înainte. Altfel am fost învăţat să înot. Eu permanent ţin capul în jos, să înoţi astfel este foarte greu”, a spus participantul Constantin Milachi.

Participanţii erau monitorizaţi de salvatori pe bărci, iar trei înotători au avut nevoie de ajutorul acestora.

„Persoana doar ridică mâna, e o cerere de ajutor pentru salvatori. Poţi fi atins, lovit în cap, în spinare. Începe panica. Din această cauză omul automat gândeşte – gata, nu mai vreau să înot, am obosit şi ridică mîna”, a spus organizatorul Alexandru Mecin.

Câştigătorul cursei de 5.500 de metri a fost Eugeniu Stucalov de 17 ani.

„La mijlocul lacului sunt multe alge, în rest apa a fost curată şi aproape caldă. Înotul pentru mine e totul, fac asta mai bine de 10 ani, este un sport foarte bun, recomand tuturor”, a declarat Eugeniu Stucalov.

La competiție a luat parte și un campion mondial și al Europei care de șase ori a luat primul loc la judo, Vitalie Radcicov, care are 78 de ani. Acesta a înotat mila marină, astfel devenind cel mai în vârstă participant al Ghidighici Mila marină.

Rezultatele exacte ale fiecărui participant le puteți vedea pe seamile.md.