10 lucruri interesante despre fotbal

  Despre fotbal s-a vorbit, s-a scris şi se va vorbi şi se va scrie încă mult timp de acum înainte. Este cu adevărat cel mai iubit sport şi cel mai jucat sport din lume. De multe ori acest fenomen creează pasiuni puternice în rândul suporterilor ceea ce duce cîteodată la incidente, dar şi la cîteva momente memorabile. Iată 10 lucruri care merită ştiute despre fotbal:

1. Fotbalul aşa cum îl cunoaştem noi astăzi a fost jucat pentru prima dată în Marea Britanie.

2. Cea mai veche echipă din lume este FC Sheffield, aceasta fiind fondată de doi membri ai armatei britanice în anul 1857.

3. La cel mai mare turneu de fotbal de până acum au participat nu mai puţin de 5098 de echipe. Acesta s-a desfăşurat la Bangkok în anul 1999, iar în cadrul lui s-au folosit peste 50000 de jucători.

4. India s-a retras de la Cupa Mondială desfăşurată în anul 1950 pentru că jucătorilor nu li s-a dat voie să joace în picioarele goale.

5. Jucătorul care a înscris cele mai multe goluri într-un meci poartă numele de Stephan Stanis. Acest record datează din anul 1942 pe cînd Stanis evolua la clubul francez Racing Club de Lens pentru care a marcat 16 goluri într-un meci.

6. Cupa Mondială a fost ideea unui avocat francez numit Jules Rimet şi a avut loc pentru prima dată în anul 1929.

7. Trofeul Cupei Mondiale a fost furat în anul 1966 din Londra şi apoi a fost găsit cu puţin timp înainte de începerea competiţiei. Anglia a cîştigat atunci Cupa Mondială, însă nu nu au putut să păstreze cupa. În anul 1970 Brazilia a ciștigat cel de-al treilea trofeu de acest tip şi a primit permisiunea ca acesta să rămînă permanent în posesia ei. După 13 ani a fost furat din nou şi nu a mai fost găsit.

8. În medie, un jucător aleargă în jur de 10 kilometri pe meci.

9. Echipele europene au ajuns aproape mereu în finala Cupei Mondiale, excepţiile întîmplându-se în anul 1930 şi în anul 1950.

10. Primul meci de basket s-a jucat cu ajutorul unei mingi de fotbal.

  Fotbalul oferă momente unice şi istoria sa este presărată de evenimente care mai de care mai interesante. Pasiunea pe care o pun unii în acest sport este uimitoare şi cîteodată duce pînă la fanatism. Fenomenul este răspîndit peste tot în lume şi cîteodată este folosit pentru a realiza lucruri pozitive precum încetarea războaielor sau diferite evenimente de caritate.

sursa: bunadimineata.ro