Nu te feri de apă

Când eram mici, ni se spunea că, dacă bem prea multă apă, facem broaşte în burtă. A auzit cineva vreun orăcăit în abdomen? Cred că nu, pentru că, în majoritate, bem mai puţină apă decât ar trebui, iar asta ne afectează sănătatea.

Bem apă doar când ne e sete, cam aşa ne-am obişnuit, dar bine nu e, oricât de logic ar suna. Când setea ne dă de furcă e semn că organismul deja suferă de deshidratare. După ce se pierd circa 2% din fluidele corporale, energia scade cu 25% faţă de valorile optime şi metabolismul nu mai funcționează la parametri normali.

De ce scade nivelul de lichid

Deshidratarea poate avea cauze multiple, unele generate în special de temperaturile ridicate din timpul verii, pe fondul unui consum scăzut de lichide. Celulele mai devin însetate şi când:

  • se consumă alimente care facilitează deshidratarea: cafea, alcool, băuturi carbogazoase;
  • suferi de răceală sau gripă şi faci febră mare;
  • depui un efort fizic susţinut;
  • iei medicamente diuretice sau antihistaminice;
  • suferi de afecţiuni ale rinichilor sau diabet.

Cum ştii că n-ai băut apă destul

Să fie clar, mă refer la apă! Dar şi la supe, lapte, sucuri naturale. Băuturile alcoolice, am stabilit deja, facilitează deshidratarea, sunt aşa-numite false lichide. Deshidratarea se manifestă prin stări de oboseală, somnolenţă, senzaţie de gură uscată, ameţeală, dureri de cap. Tensiunea scade şi, dacă problema persistă, apar constipaţia şi crampele musculare.

Atenţie! Senzaţia de sete poate fi confundată deseori cu cea de foame (creierul transmite corpului semnale confuze). Nu te repezi la frigider înainte de a te asigura că ai băut suficientă apă! Cantitatea optimă de lichid care trebuie consumată zilnic este de doi litri.

Nici din punct de vedere emoţional organismul nu rămâne indiferent în fața deshidratării: dacă treci des de la o stare sufletească la alta, dacă eşti când irascibilă, când plângăcioasă, dacă nu te poţi concentra mult timp asupra unei activităţi, e posibil să nu ai nevoie de un psiholog, ci de o sticlă cu apă.

Nu exagera!

Deşi e puţin probabil să ajungi în situaţia asta, nici excesul de zel în privinţa consumului de lichide nu-i bun, pentru că poate duce la suprasolicitarea rinichilor și hiponatremie (nivel scăzut al sodiului în organism).

Apa ca medicament

Dacă bem apă cu regularitate, în anumite cantităţi şi la anumite ore, îi putem maximiza efectul benefic asupra organismului:

  • două pahare cu apă dimineaţa pe stomacul gol activează funcţionarea organelor interne
  • un pahar cu apă băut cu 30 de minute înainte de fiecare masă principală facilitează digestia, ponderează apetitul și împiedică balonarea
  • un pahar cu apă înainte de un duş sau o baie fierbinte menţine în limite normale tensiunea arterială
  • un pahar cu apă înainte de culcare ajută, au demonstrat studiile, la evitarea unui accident cerebral sau a unui atac de cord pe timpul nopţii.

sursa: femeia.ro