Spune NU conflictelor: 4 metode de bază

   Cu toții am avut în viață anumite momente neplăcute, certuri și situații tensionate. În aceste momente nu putem să ne ținem în mîini, exprimăm fel de fel de nemulțumiri, ne jignim și ne învinovățim reciproc… În timpul unui conflict există o mare descărcare și degajarea energiei negative. Noi aruncăm cuvinte grele și încercăm să ne aducem aminte de toate nemulțumirile acumulate pe parcursul unei perioade de timp.

   La ce ajută această situație neplăcută? La nimic, absolut nimic. Este într-adevăr important să evităm conflicte și descarcări de energie negativă care ne provoacă dezechilibrări, pierderea controlului și luarea deciziilor incorecte din cauza la care regretăm ulterior.

     Și pentru a evita astfel de probleme în timpul conversației încearcă diverse metode: retrage-te, izolează-te, liniștește-te, pleacă, dovedește calm și cu ajutorul argumentelor etc. Există mai multe variante de a opri un conflict și vom face cunoștință cu acestea chiar acum.  

1. „Capitulare”

   Altă persoană nu poate să continue o ceartă odată ce tu pleci, lăsînd-o singură. Îi rămîne numai  să-și descarce nervii pe altcineva sau să găsească o altă metodă de „eliberarea” emoțiilor negative.

   Pentru ca să folosești metoda dată poți să găsești o scuză, un motiv sau poți pleca pur și simplu.

2. Discuție adecvată

    Cum să construiești o conversație cu un un om dificil și neechilibrat. Fii diplomat, nu ridica tonul, nu te lăsa dominat de conflict. Încearcă să amîni discuția pentru momentul cînd persoana se va liniști.

   Daca nu reușești, ascultă-l cu atenție și lasă-l să se descarce, apoi exprimă poziția. Nici într-un caz nu pune la suflet cuvintele omului dat, încearcă să te controlezi  și să nu  răspunzi cu reproșuri, nervi, răutate. 

   La fel trebuie să fii încrezut în tine și să exprimi certitudinea în tot ceea ce spui. Atitudinea potrivită te scoate din situații neplăcute și permite să ieși cu demnitatea, cîștigînd respectul celuilalt/celorlalți.

3. Prevenirea conflictului

    Poți evita conflictele anticipînd comportamentul celuilalt. Învață să depistezi simptomele unor situații conflictuale și să previi din timp o situație conflictuală.

   Folosește experiența ta și cunoștințe interioare pentru a identifica persoane care  au un astfel de comportament periculos.

5733916 500x333

4. Lasă-l pe celalalt să se descarce, fără ca să alimentezi conflictul

   Este o metodă mai potrivită pentru neînțelegeri în familie sau între prieteni. Cunoaștem că o persoana care a acumulat frustrări, nemulțumiri și tensiuni la un moment dat va exploda. Atunci are nevoie de ajutor. În cazul dat nu o poți lăsa așa pur simplu, manifestîndu-se ca o persoană indiferentă.

  Ascult-o, nu o întrerupe și dă-i de înțeles ca ești de acord cu greșelile tale sau dacă ai și tu ceva nemulțumiri. Nu o contrazice, abține-te de strigăre și învinuiri, spune că te vei gîndi la greșelile tale.

  În evitarea conflictelor sînt importante două aspecte importante: respectarea reciprocă și înțelepciunea. Păstrează liniștea și echilibrul.

   Nu rămîne decît să dau ultimul sfat: fii recunoscător acelor aspecte care nu-ți plac pentru că ele te invață să apreciezi situații critice și soluțiile acestora. Înveți cum poți să previi un conflict, cum să reacționezi cînd ești nervos. Cu toate aceste informații altădată ești mai pregătit sau în general poți evita sfada.

2