Afaceri cu tezele de licență

În fiecare an, mii de studenți se pregătesc pentru ultimele sesiuni de susținere a examenelor. Din cauza diverselor motive, nu toți susțin tezele de licență sau master. Ajunşi la etapa scrierii tezei de licenţă se pornesc în faţa unui târg deschis. Tezele se vând şi se cumpără ca la piaţă.

În pragul sesiunilor, site-urile de anunţuri afişează tot mai multe oferte ale aşa-zişilor consultanţi care elaborează lucrări de acest fel. În unele cazuri, suma plătită pentru o teză poate ajunge şi la câteva sute de euro.
Piața lucrărilor de licență devine efervescentă în lunile mai și iunie. E perioada în care studenții care au venit la facultate ca la o veritabilă fabrică de diplome încearcă să treacă și ultimul hop al stresului universitar: cel al examenului de licență.
Obișnuiți de atâta timp să cumpere cursuri tipărite, referate de seminar, note peste 5 și chiar bunăvoința profesorilor, acei studenți nu vor face nici un efort bibliografic pentru a-și scrie singuri cele 60 de pagini ale lucrării de licență, ci vor da buzna pe internet sau la comercianții de ocazie pentru a-și face rost de indispensabilul „bilet” de absolvire al facultății.

Unii profesori sunt dispuşi să scrie în locul studenţilor lucrările de licenţă sau chiar cele de master la elaborarea tezelor de licenţă. Prin urmare, profesorul, pe lîngă toate, trebuie să fie precaut pentru ca să nu-i fie descoperit stilul.

Stagiar: Alexandra Dragan