Într-o epocă a smartphone-urilor şi a cărţilor electronice s-ar părea că bibliotecile și-au pierdut din popularitate. Nu este însă adevărat. Bibliotecile au fost și vor rămâne centre culturale deoarece popularitatea lor nu scade, atâta timp cât știi unde să le cauți.
Bibliotecile sunt centre culturale impresionante care colecţionează sute şi mii de cărţi, din diferite domenii şi perioade de timp, care reconstituie istoria şi cultura umanităţii. Cărțile reprezintă o valoare de neimaginat.
Strahov Monastery Library Biblioteca Strahov – Face parte din mănăstirea cu același nume și a fost construită la începutul secolului 15 în Cehia. Aici se regasesc volume unice în lume legate de începuturile crestinismului.
José Vasconcelos Library – Este cea mai mare bibliotecă din Mexic și de pe continental american. Cu o suprafață totală de 38.000 metri pătrați, biblioteca este o construcție în stil modernist, cu multă sticlă. José Vasconcelos Library mai este cunoscută și ca “Megabiblioteca”.
British Library (Biblioteca Britanică) – Clădirea bibliotecii este gazda a peste 150 milioane de cărţi din întreaga lume. Lucrările întâlnite aici sunt atât printate, cât şi digitale, vizitatorii având posibilitatea să se documenteze din manuscripte, teze de doctorat, înregistrări audio, pelicule video etc. Deşi a fost fondată abia în 1973, deja se clasifică pe locul 2 în lista bibliotecilor cu cele mai multe exemplare de cărţi.
Abbey Library of Saint GallElveția – Se mândrește cu una dintre cele mai valoroase biblioteci din lume. Aproximativ 2,100 de volume, în mare parte scrise între secolele 8 si 15, se pot studia în camere special amenajate.
Library of Congress (Biblioteca Congresului), SUA – Este considerată şi Biblioteca Naţională a Statelor Unite ale Americii, deodarece serveşte la cercetările congresului naţional. Lucrările păstrate în această instituţie numără exemplare în peste 450 de limbi şi 160.775.469 lucrări catalogate. În anul 1800, biblioteca se mută la Washington, după ce a petrecut 11 ani în New York.
Cea mai mare bibliotecă din lume va fi deschisă în China. Aici vor fi depozitate 1,2 milioane de cărți și va oferi tuturor vizitatorilor posibilitatea de a admira interiorul fabulos și de a lectura ceea ce-i interesează.
Noua bibliotecă se află în districtul cultural Binhai în Tianjin şi se desfăşoară pe cinci etaje. Designul aparţine companiei olandeze MVRDV în colaborare cu Institutul de Design şi Planificare Urbană Tianjin (TUPDI). Construcţia a căpătat deja denumirea neoficială de „Ochiul din Binhai” şi are o suprafaţă de 34.000 de metri pătraţi.
A fost ridicată în doar trei ani de zile şi include o zonă de citit la parter, zone de relaxare la nivelul mediu, birouri, spaţii destinate conferinţelor şi întâlnirilor sau evenimentelor, precum şi săli cu computere la nivelul cel mai înalt.
Creativitatea echipei de design este de admirat, iar imaginile sunt de-a dreptul uimitoare.
Stagiar: Dragan Alexandra