UnAȘM a găzduit conferința internațională a doctoranzilor „Tendințe contemporane ale dezvoltării științei: viziuni ale tinerilor cercetători”

Universitatea Academiei de Știinte a Moldovei (UnAȘM) a găzduit, joi, Conferința Științifică a Doctoranzilor cu titlu „Tendințe contemporane ale dezvoltării științei: viziuni ale tinerilor cercetători”, eveniment la care au luat parte peste 100 de doctoranzi din Republica Moldova, dar și din România, Ucraina, Germania sau Spania.

Conferința internațională a debutat cu un cuvânt de salut rostit de membri ai Comitetului Științific, condus de rectorul UnAȘM, acad. Maria Duca, printre care s-au regăsit vicepreședintele Academiei de Științe, a Moldovei, Ion Guceac, acad. Mitrofan Ciobanu, și nu în ultimul rând, academicianul Mihai Cimpoi.
„Conferința de astăzi coincide cu ziua plecării dintre noi a marelui poet național, Mihai Eminescu”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi, care a ținut să comemoreze acest eveniment. Cunoscutul eminescolog a mai afirmat că până și NASA a recunoscut valoarea universală a lui Mihai Eminescu, botezând un crater de pe planeta Mercur cu numele marelui poet român. „Craterul a fost numit în onoarea lui Mihai Eminescu, un poet desăvârșit şi influent, care până astăzi este considerat poetul naţional al României”, scria NASA pe site-ul său oficial în urmă cu câțiva ani.

De asemenea, academicianul Mitrofan Ciobanu a ținut să vorbească despre caracterul multidisciplinar al comunicărilor în plen de la această conferință, de la matematică la istorie. „Cine nu își știe trecutul, nu poate avea viitor”, a declarat matematicianul, parafrazându-l pe Nicolae Iorga.
Nu îl ultimul rând, consultantul superior din Direcția învățământ superior și dezvoltare a științei din cadrul Ministerului Educației, Olesea Ciobanu, a afirmat că în societatea de consum de astăzi este nevoie de cât mai multă cercetare științifică pentru ca aceasta să se regăsească apoi în necesitățile din mediul economic. Ea a conchis că este nevoie de asemenea de încurajarea tezelor de doctorat interdisciplinare.
Organizarea evenimentul a fost asigurată de colectivul UnAȘM, în frunte cu doamna Claudia Oltu, șefa secţiei „Şcoli doctorale şi instruire continuă” din cadrul aceleiași universități. Organizatorii sunt deja la a șasea ediție a acestui eveniment ce se bucură deja de notorietate internațională prin prisma participanților la sesiunile plenare, dar și a comunicărilor ulterioare în cadrul școlilor doctorale.

Sursa: http://www.evzmd.md