Libertatea presei este un drept fundamental al omului recunoscut și protejat prin lege în majoritatea statelor moderne. Acest drept este strâns asociat cu libertatea de exprimare și este o componentă a acesteia.
Data de 3 mai este ziua în care la nivel internațional se marchează Ziua mondială a libertăţii presei, hotărâtă de Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, la propunerea Conferinţei generale a UNESCO din 15.X.1991, în care se specifică că: o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice, citează evz.ro.
În acest context, în Republica Moldova, organizațiile mass-media anunță mai multe evenimente.
Astfel, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează, pe 4 mai, Zilele Libertății Presei. În 2021, evenimentele desfășurate cu acest prilej vor fi realizate sub sloganul „Informația e un bun public. Susține presa de calitate!”, cu îndemnul-hashtag #SustinemPresa.
Potrivit portalului media-azi.md, CJI pune accentul pe necesitatea ca presa liberă și independentă să fie susținută de consumatorii de media. CJI este convins că doar dependența cetățenilor față de materialele de presă de calitate poate dezvolta jurnalismul din Republica Moldova.
Evenimentele vor debuta pe 4 mai, când va fi organizat un flash-mob virtual. Organizațiile de media, instituțiile de presă, jurnaliștii și consumatorii de media sunt încurajați să se alăture evenimentului, distribuind pe rețeaua socială Facebook o fotografie de copertă cu mesajul „Informația e un bun public. Susține presa de calitate!”, potrivit aceleași surse.
Tot pe 4 mai, CJI va lansa Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2020 – 3 mai 2021. Pe 5 mai, CJI va anunța câștigătorii concursului Tulip Press Awards la cele două secțiuni: Fotografie și Presa online/Presa scrisă. Iar Pe 17 mai, CJI va lansa „Topul celor mai închise instituții de stat din Republica Moldova în raport cu presa” și va realiza o caricatură în baza acestuia, transmite radiochisinau.md.
În lipsa unei garanții solide a dreptului la libertatea de exprimare, protejat de instanțele judecătorești independente și imparțiale, nu există o țară liberă și, respectiv, un regim democratic.
Echipa redacțională a Școlii de Jurnalism STUDENTUS