Anual, la 3 mai, este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei. Scopul este de a ne aminti că, la nivel internațional, multe tipuri de media sunt cenzurate, amendate sau închise, iar unii jurnaliști, editori sau publiciști sunt hărțuiți, atacați sau uciși.
Dreptul la libera exprimare este consfințit de Declarația Universală a Drepturilor Omului. Conform articolului 19: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și a exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.
ONU a atenționat, conform unui articol postat de euronews.com, că „lumea jurnalismului se confruntă cu <<pierderi dramatice>>”. „Organizația declară, că actuala criză a Coronavirusului, a forțat închiderea și reducerea locurilor de muncă în această sferă (jurnalism), în timp ce alte mass-media se confruntă cu <<capturarea politică>>”.
În aprilie, jurnaliștii de la NGO Reporters Sans Frontiers (RSF), Reporteri Fără Frontiere, au realizat un studiu global asupra libertății presei, evidențiind modul în care pandemia de Covid-19 „a fost o scuză pentru regimurile autoritare, de a reprima accesul jurnaliștilor la informație”.
Conform studiului, Norvegia se plasează prima în topul țărilor în care libertatea presei este la un nivel înalt. Alte țări fruntașe sunt Finlanda, Suedia, Danemarca, Olanda, Portugalia, Elveția etc.
Anul acesta, România se clasează pe locul 49, anul trecut clasându-se cu o poziție mai sus. Țara vecină a coborât în clasament din cauza multor situații de cenzură și auto-cenzură ale mass-mediei.
Republica Moldova, pe locul 89 din 180
În Top 10 țări cu cel mai scăzut nivel al libertății presei din Europa, se situează și Moldova. Republica Moldova se află pe locul 89 din 180. În același clasament se regăsesc: Macedonia de Nord, Ungaria, Serbia, Ucraina, Montenegro, Bulgaria, Rusia, Turcia și Belarus.
Locul ocupat de Moldova se datorează „concentrării proprietății” și „lipsei independenței editoriale și a jurnalismului de calitate”. Studiul demonstrează că acestea sunt „provocări pentru mass-media” de la noi. Suntem o țară cu diverse tipuri de media, „dar extrem de polarizate”, care prezintă o reflecție a situației politice a statului.
Ziua Mondială a Libertății Presei reprezintă un prilej pentru a consolida libertatea de exprimare a presei din întreaga lume. Totodată, este o oportunitate de a reaminti guvernelor lumii despre nevoia de a respecta libertatea presei. Ne amintim despre sacrificiile jurnaliștilor care și-au pierdut viața în vederea apărării libertății de exprimare.
Maria Cojocaru, Școala de Jurnalism STUDENTUS