WINTER ARCHDESIGN FESTIVAL la UTM

Un eveniment creativ și distractiv, dar, mai întâi de toate, cu factură profesionistă, a avut loc în premieră la sfârșit de semestru, pe 19 decembrie, la Tekwill, sub genericul Winter ArchDesign Festival.

Această frumoasă festivitate, prilejuită de sărbătorile de iarnă (și care pretinde să devină, pe viitor, o bună tradiție de competitivitate pentru studenții UTM), a fost organizată cu scopul stimulării creativității tinerilor, preocupați de industriile artistice, dar și în ideea promovării valorilor culturii tradiționale prin inovație și transfer tehnologic.

Conceput ca o platformă de colaborare și schimb de experiență dintre studenții de la Arhitectură și Design din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, festivalul a inclus un Concurs al Industriilor Creative de la UTM. În baza preselecției au participat 128 de studenți de la programele de studii Arhitectură, Design interior, Design industrial, Design vestimentar industrial, Design și tehnologii poligrafice.

Aceștia au expus spre jurizare cca 200 de lucrări de design, selectate pe 5 secțiuni tematice: Ilustrate pentru sărbătorile de iarnă, Decorațiuni pentru pomul de Crăciun, Măști tematice, Pomul de Crăciun și Jucării creative.

Comisia de Jurizare a lucrărilor de creație a inclus personalități reputate din domeniul arhitecturii și designului autohton, precum Maxim CALUJAC, arhitect nominalizat la concursul internațional East Centric Arhitext Awards; Carolina TULGARA, director executiv al Centrului de Excelență ZIPhouse al UTM; Teodor NAVAL, arhitect, fondator OLD ARCHITECTURE SRL; Sergiu MÎNDRESCU, designer, art-director SMART DESIGN SRL.

Cei 15 câștigători ai concursului s-au ales cu diplome și premii bănești, toți participanții fiind apreciați cu diplome de participare.

Cea de-a doua parte a evenimentului a demarat într-un Creative Party – cu un super program muzical, susținut de trupa instrumental-vocală TechBand a UTM, cu un recital excepțional de colinde și urături din partea Comitetului Sindical Studențesc al UTM și, desigur, cu o masă aleasă organizată de echipa Centrului Didactico-Metodic și de Producere al UTM (director: Carolina GROSU).

Organizarea acestei deosebite festivități a fost posibilă grație partenerilor și sponsorilor evenimentului, cărora organizatorii le aduc mulțumiri:

  • Gazdei evenimentului, Centrul IT Tekwill;
  • Comitetului Sindical Studențesc și Senatului Studențesc UTM (președinte: Ana-Maria Cîrja), care au contribuit substanțial la organizarea și desfășurarea evenimentului, inclusiv cu un program muzical de excepție;
  • Companiilor Vinăria din Vale; Vitanta Efes Moldova; RedBull Moldova, care au asigurat, prin producția sa oferită gratis beneficiarilor evenimentului, buna dispoziție a publicului și atmosfera de sărbătoare.
  • Companiilor SmartDesign; Energ Complect SRL (Nistor GROZAVU); Astral Proiect SRL (Sergiu BEJAN); OLD ARCHITECTURE SRL (Teodor NAVAL); Centrul de Excelență ZIPhouse (Carolina TULGARA), care au susținut financiar organizarea evenimentului și a concursului în particular;

Și desigur, mulțumiri aparte aducem rectorului UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, și administrației UTM; decanilor, șefilor de departamente și cadrelor didactice, implicate în organizarea și desfășurarea acestui frumos eveniment – pentru susținerea creativității, originalității și inovației tinerilor designeri și arhitecți de la UTM în interpretarea valorilor culturii tradiționale!