8 indicii că problemele tale nu sunt pe atât de mari pe cât crezi

De multe ori avem tendința de a amplifica gravitatea problemelor sau a situațiilor cu care ne confruntăm. Specialiștii în domeniu au demonstrat că 80-90% din fricile noastre niciodată nu se vor întâmpla în realitate. Si atunci, apare întrebarea: de ce anumite probleme devin dominante în viața noastră? 

În continuare vă propun să citiți 8 indicii care arată că vă consumați energia în zadar:

  1. Ești obsedat de anumite gânduri. Te prinzi mai toată ziua că revii la gândurile ”negre” care nu îți lasă nici măcar un răgaz. Încerci încontinuu să analizezi situația și nu contează, chiar deloc, ceea ce faci cu adevărat în acel moment. Fie că ai ieșit cu prietenii la o plimbare, sau, faci shopping, sau de ce nu te afli la ore? Tu continui să îți focusezi atenția pe unul și același gând. Ai impresia că oriunde nu ai merge duci cu tine acest bagaj greu. În același timp, nu faci nimic pentru a corecta sau soluționa problema, ci doar analizezi la infinit circumstanțele.
  2. Ești pesimist. Atunci când cel mai bun prieten îți dezvălui o problemă cu care se confruntă, cu siguranță că ești conștient că există cel puțin 2 soluții viabile și că nimic nu este critic, înafară de moarte, cred eu. Dar este suficient să ajungi într-o situație similară, imediat simți cum îți pierzi capacitatea de a gândi amplu și crezi cu certitudine falsă că soluții pentru problema ta nu există. Te simți captiv într-un spațiu închis, irascibil și fără speranță.
  3. Nu mai ești flexibil. Chiar și dacă prietenii sau intuiția îți sugerează soluția, refuzi să o iei în calcul măcar, indiferent de argumentele aduse.
  4. Devii jertvă sau persecutor. Începi să te învinuiești și de lucruri de care apriori nu poți fi tu vinovat. Sau începi să îi învinuiești subiectiv pe cei din jurul tău. Devine greu, aproape imposibil să te detașezi și să privești situația obiectiv, sau cel puțin din mai multe perspective.
  5. Nu ai energie și ești mai tot timpul iritat. Astfel încât lucrurile care până mai ieri te făceau fericit, au început de la o vreme să nu mai conteze.
  6. Problema dată devine sensul vieții tale. Ceea ce te frământă este perceput ca fiind de importanță majoră și în scurt timp devine laitmotivul vieții tale, de care depinde tot. Și, nu mai deții controlul vieții tale.
  7. Gândești generalizat. Începi tot mai des să utilizezi cuvinte ca: toți, mereu, niciodată…Iar acest mecanism are ca efect doar intensificarea stării de rău pe care și așa o ”savurezi” din plin.
  8. Nu trăiești în prezent. E lucru știut că cu adevărat trăiești doar în prezent. Însă, ai început tot mai des să te întorci în trecut sau și mai rău, să vezi perspectivele tale sumbre din viitor. Și atunci, pentru un timp, nici măcar nu mai vezi acele multe lucruri minunate care ți se întâmplă chiar acum.