„Poveste de Crăciun” este titlul expoziției de ceramică decorativ-artistică, de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Expoziția, ce însumează 200 de lucrări, este rodul muncii cuplului de artiști plastici Andrei și Victoria Sclifos. Evenimentul este organizat de muzeul gazdă în colaborare cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI).
Ispirați de imaginea satelor românești, ce mai păstrează spiritul pe care l-au avut cu două secole în urmă, dar și din personajele poveștilor lui Ion Creangă, artiștii ceramiști Andrei și Victoria Sclifos, au creat o adevărată poveste de Crăciun, cu figuri umane, rupte parcă din basm și simboluri tradiționale.
„Prin intermediul lucrărilor noastre vrem să transmitem caracterul poporului nostru care este unul blând și cu o cultură foarte bogată” afirmă Andrei Sclifos.
Piesele de ceramică decorativă, artistul le realizează împreună cu soția sa, Victoria Sclifos, ce dă culoare și viață figurinelor din lut.
„Eu dau culoare lucrărilor lui Andrei. Expoziția este inspirată din tradițiile și obiceiurile noastre caracteristice sărbătorilor de iarnă” a spus Victoria Sclifos.
Ceramistul Andrei Sclifos este recunoscut pentru stilul său inconfundabil de a modela lutul. Artistul este membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova din anul 1993. Victoria Sclifos, artist plastic, activează în calitate de lector universitar la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice. Lucrările create de cuplul Sclifos sunt apreciate atât în țară, cât și peste hotarel ei, la expoziții internaționale din Franța, Italia, Turcia, Germania, Rusia, Belgia, China și România.
„Lucrările lui Andrei și a Victoriei Sclifos ne demostrează că olăritul, arta de prelucrare a lutului, este foarte variată, piesele decorative create de ei sunt adevărate opere de artă” a menționat Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Cele 200 de piese de ceramică expuse la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală sunt realizate din argilă roșie, îmbinând tehnici tradiționale de olărit cu tehnici modern de decorare.
„M-a uimit originalitatea lucrărilor. Autorii au reușit într-adevăr să scrie o poveste, una plină de personaje cu fețe blânde și elemente specific tradiționale, într-un cadru înzăpezit, ce ne transmite magia sărbătorilor de iarnă” a spus unul dintre vizitatori.
Doritorii de a admira „Povestea de Crăciun” expusă la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, o pot face până pe 14 februarie.
Ecaterina Buruiană