Studiile la distanță: de la necesitate la oportunitate

Step IT Academy
https://point.md/ru/novosti/business/stepit-academy-moldova-menyaem-mir-k-luchshemu

Odată cu instaurarea situației de criză epidemiologică atât în țară, cât și peste hotarele ei, mai multe domenii, dar și specialiști s-au confruntat cu impedimente de nivel organizatoric și financiar. Astfel, pentru a îmbunătăți calitatea competențelor și a merge într-un pas cu cerințele și schimbările actuale, oamenii optează pentru reprofilări și cursuri de perfecționare.

O școală privată care oferă cursuri în domeniul IT și al Design-ului este STEP IT Academy. Larisa Rusu, directorul Step IT Academy Moldova, susține că situația pandemică din țară nu a afectat semnificativ activitatea Academiei. „Având două perioade de admitere la studii pe an, am înregistrat o creștere de înmatriculări în a doua parte a anului, în luna septembrie. La admiterea din luna mai am remarcat un număr mai mic de studenți, fapt ce se datorează dificultăților financiare și pierderii postului de muncă a studenților, cauzate de pandemie. Pentru a face față cerințelor clienților am implementat regimul de învățământ online, care facilitează accesul la ore” .

Pentru persoanele din țările occidentale, studiile în regim online reprezentau o normalitate și până la apariția virusului COVID-19. În comparație, pentru Republica Moldova acest tip de studii se desfășoară în premieră de mai puțin de un an.

Profesorul de Design Grafic de la Step IT Academy Moldova, Andrei Bâcu, este de părerea că la unele disciplini, cum sunt Bazele desenului și Fotografia digitală, studenții trebuie să fie prezenți în auditoriu, deoarece este imposibil să predai desenul prin video. „În cazul cursului meu utilizez regimul mixt de studii, dar prefer mai mult întâlnirile cu prezență fizică, în sălile de curs. De ce cred așa? Pentru că mai mulți studenți nu se concentrează la ore, nu conectează camerele și nu manifestă interes față de informațiile aduse către ei, iar asta scade din calitatea studiilor”.

Conform unei statistici realizate la 30 iunie 2020 de Guide 2 Research, un portal de cercetare și analiză, beneficiul esențial al lecțiilor online este reținerea sporită a informației, datorită aspectului captivant și a gestionării convenabile a timpului.

Sorin Gore, student al cursului Elaborare software spune că preferă studiile online mai mult decât cele cu prezență fizică. „Profesia mea de bază este jurist, dar din cauza dificultăților de angajare, am ales să mă reprofilez în domeniul IT. Personal, îmi plac lecțiile online, realizate pe platforma digitală Microsoft Teams. Avantajul lor este că toate sesiunile video se înregistrează, astfel pot reveni în orice moment la temele și detaliile mai puțin înțelese”.

Institutul de Formare Continuă (IFC) este de asemenea o instituție privată de studii, care cuprinde mai multe cursuri, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru specialiștii din alte domenii. Centrul Învățământ la distanță, din cadrul Institutului, deține un program flexibil cu studierea diferitor programe în timpul liber, weekend sau vacanțe.

Liuba Țibulischi, șeful centrului Învățământ la distanță, în cadrul IFC afirmă că „începutul pandemiei a amplificat solicitările de a alege specialitățile Psihologie și Logopedie din cadrul centrului Învățământ la distanță, dar a afectat cursuri precum Perfecționarea limbii engleze și IT”.

În circumstanțele instabile din întreaga lume, obiectivul comun al tuturor profesioniștilor constă în găsirea unei metode de adaptare rapidă și digitalizare a activității lor. Situația creată la nivel global necesită o gestionare cât mai eficientă, iar aceasta poate fi realizată doar prin intermediul educației de calitate și a serviciilor oferite de experți din domeniul educațional, economic, medical și comunicațional.

Otilia Cîrstea-Scorpan