Ziua Limbii engleze este marcată anual de Națiunile Unite la 23 aprilie. Tot în această zi se sărbătorește ziua de naștere a scriitorului englez William Shakespeare și Ziua mondială a cărților și a drepturilor de autor.
Deși limba engleză nu are cel mai mare număr de vorbitori nativi din întreaga lume, aceasta atinge cel mai înalt nivel al oricărei limbi vorbite. Importanța acesteia se definește în mai multe domenii cum ar fi afaceri, politică, știință, tehnologie si divertisment.
Numărul vorbitorilor de engleză este în creștere de mai mulți ani. Faptul că tot mai mulți oameni utilizează engleza ca limba principală, este un factor ce determină că influența acesteia este tot mai mare, fiind limba predominantă la nivel mondial în următoarele decenii.
De ce e important să ne dezvoltăm abilitățile de scriere și comunicare în engleză?
Iată câteva dintre motive:
1. Persoanele care vorbesc engleza au mai multe oportunități de muncă;
2. Limba engleză este limba științei și a tehnologiei, fiind cel mai utilizat limbaj al internetului, reprezentând mai mult de jumătate din toate site-urile web;
3. Călătoriile devin mult mai accesibile și interesante;
4. Limba engleză oferă studenților acces la informații și cercetare.
Limba română e cea care are ,,împrumutări” de mare amploare din limba engleză. Folosim aproape zilnic aceste cuvinte, mulți, însă, nu știu de unde provin. Limba engleză a fost un izvor bogat de cuvinte și expresii care, astăzi, sunt extrem de uzitate în limba română. Acestea poartă denumirea de anglicisme. Cele mai utilizate 10 cuvinte fiind: business, discount, barter, target, office, staff, software, ok, cash.
La ultima numărătoare, conform Global Language Monitor, limba engleză are 1,025,109.8 cuvinte. Se estimează ca la fiecare 98 minute apare un nou cuvânt nou.
Prin comparație limba romana (incluzând formele flexionare) are aproximativ 536.000 cuvinte. Această zi a fost marcată odată cu ziua de naștere a lui Shakespeare, întrucât acesta a contribuit la formarea acestei limbi prin inventarea a peste 1700 de cuvinte.
Stețco Mădălina, Școala de Jurnalism STUDENTUS