Dacă tot astăzi, 2 august, este marcată ziua înghețatei de tip sandwich, iată un scurt istoric al înghețatei despre apariția și metodele ei de preparate pe timpuri, dar și evoluția semnificativă a acestora.
În urmă cu 400 de ani, un chinez a inventat înghețata. Nu semăna nici pe departe cu produsul care astăzi ne încântă papilele gustative. Aceea nu era chiar o fină și plăcută cremă. Anterior, pasta de orez fiert mult timp în lapte și ținută apoi în zăpadă pentru a se solidifica era una din mâncărurile preferate în China.
Mai apoi pasta se îmbogățea cu fructe înghețate. Ulterior, după câțiva ani, la fructele înghețate amestecate cu gheata care, în sezonul cald, era adusă în orașe din munți. Prin 1200, la Beijing circulau cărucioare ce vindeau pe stradă diferite dulciuri înghețate. Pe vremea lui Marco Polo, acest fel de înghețată a ajuns și în Europa. Însă produsul a fost considerat un aliment scump, rezervat doar oamenilor bogați, din cauza faptului că zăpada trebuia conservată de iarnă până vara, iar aceasta se putea realiza doar în spații subterane reci, deosebit de costisitoare.