Modalități de însușire a limbilor străine în condiții casnice

Cunoaşterea unei limbi străine a devenit o necesitate pentru zilele noastre, dincolo de oportunităţile pe care le presupune vorbirea fluentă a uneia sau a mai multor limbi de circulaţie internaţională. Pentru cei care încă nu stăpânesc o limbă străină, timpul nu este pierdut, trebuie doar să vă înarmaţi cu perseverenţă şi mult exerciţiu, iar în câteva luni aveţi toate şansele să purtaţi o discuţie în limba pe care v-aţi hotărât să o studiaţi.

 Stabileşte-ţi un plan clar acţiune

Un program de studiu zilnic, în funcţie posibilităţile tale. Dicţionarul, gramatica de bază a limbii străine şi un ghid de conversaţie sunt instrumentele obligatorii cu care trebuie să vă înarmaţi atunci când vă hotărâţi să începeţi studiul. Pentru a obţinute rezultate optime după doar câteva luni, este recomandabil cel puţin o oră de studiu intensiv în fiecare zi.

Caută resurse care să fie cât mai apropiate de nivelul de limbă pe care tu îl ai la momentul respectiv

Există multe tipuri de resurse atât scrise, cât și audio care te pot ajuta să pronunți mai bine și să reții cuvinte noi. Însă, atenție, este important să îți alegi aceste resurse în funcție de nivelul de limbă pe care îl ai pentru că, altfel, ți se va părea greu și vei avea tendința să renunți. Poți asculta radio, poți urmări posturi de televiziune locale sau poți citi reviste în limba respectivă. Recomandăm imersiunea totală, adică în momentul în care ajungi într-o țară a cărei limbă o studiezi, foloșeste-o tot timpul, nu te sfii că nu pronunți suficient de bine cuvintele, învățarea se întâmplă când ești expus.

Creează conexiune cu un vorbitor nativ

Cea mai rapidă și bună metodă de învățare a unei limbi străine este să încerci să o vorbești. Prea des oamenii pierd timpul studiind gramatica și memorând liste de cuvinte, în loc să încerce să exerseze. A vorbi cu o persoană reală te va motiva cel mai tare să vrei să înveți, de aceea încearcă să descoperi un prieten sau un coleg care vorbește limba pe care vrei să o cunoști și tu, iar dacă nu găsești pe nimeni în proximitatea ta, încearcă diferite aplicații.

Materiale online

Acesta poate fi un răspuns la întrebarea cum poți învăța o limbă de unul singur. Este o alternativă comodă de a învăța cu un manual. Putem alege un curs online de limbi străine, cartonașe, jocuri sau pur și simplu vizualizarea de clipuri sau articole într-o limbă străină. Cu toate astea, materialele digitale nu pot fi un înlocuitor pentru învățatul față în față cu un profesor. Este totuși, un plus obligatoriu la învățarea unei limbii prin orice alte metode. Când vine vorba de întrebarea cum poți învăța rapid o limbă, nici aceasta nu este calea care trebuie urmată, fiind doar un bonus la celelalte metode.

Nu ezita, chiar de greșești în pronunțare, scriere sau dacă ai omis o greșeală tehnică 

Învătarea unei limbi străine trebuie privită ca un teren de joacă, sau ca un spaţiu în care faci experimente. Este normal să greşeşti la început, dar fără greşeli, nu ai fi nevoit să repeţi cuvintele până când ţi se fixează în minte. Gândeşte-te la felul în care învaţă copiii să vorbească: la început greşesc încat abia iţi dai seama ce vor sa spună, dar exersând, până la urmă reuşesc să pronunţe corect. Şi ei învaţă o limbă străină.

În funcție de temperamentul, hobby-urile și bugetul tău, poți alege două-trei dintre metodele prezentate de învățare a unei limbi străine concomitent. Indiferent pentru ce optezi, dă-ți șansa să progresezi cu adevărat și să te bucuri de învățare. Alege materiale care îți plac și care simți că te îmbogățesc. Vorbește cu oameni frumoși și plăcuți. Așa încât învățarea unei limbi străine să fie o experiență pozitivă!

A realizat: Carp Maria, stagiar