Năutul – elixir pentru viață de lungă durată.

De secole, năutul a fost un aliment de bază în hrana popoarelor din Orient. În zilele noastre, planta care este renumită pentru valoarea terapeutică deosebită, este folosită în bucătăria popoarelor din Orientul Mijlociu şi din Africa sub numele de „desi” şi „kabuli”.

Planta este o leguminoasă care se adaptează uşor la mediul în care se dezvoltă: fie că este vorba de secetă, de arşiţă sau de îngheţ şi are puteri tămăduitoare datorate substanţelor nutritive din compoziţie.

Năutul conţine proteine, aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă, fibre, vitamine (E, complexul B şi C), minerale (magneziu, mangan, calciu, potasiu, fier, zinc) şi carbohidraţi, nutrienţi care stimulează buna funcţionare a nervilor, a muşchilor, enzimelor şi hormonilor.

„În acelaşi timp, dieta care conţine năut aduce şi alte beneficii organismului: are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează organismul împotriva bolilor de inimă, de insomnii şi de diferite forme de cancer.

Deoarece are puţine calorii, năutul este recomandat în curele de slăbire. Din păcate, de efectele vindecătoare ale acestei leguminoase nu pot beneficia bolnavii de gută sau cu afecţiuni renale, deoarece prin metabolizarea sa, năutul creşte nivelul acidului uric în organism. De asemenea, s-a constatat că delicioasa legumă are efect diuretic, este un valoros antiseptic urinar şi stimulent digestiv”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Scade colesterolul” rău”

Consumul de năut scade nivelul colesterolului „rău” prin conţinutul de fibre. În acelaşi timp, această legumă împiedică acumularea de zahăr în sânge; de aceea, este un aliment benefic şi pentru hrana bolnavilor de diabet sau de hipoglicemie.

Bun şi pentru copiii mofturoşi

Preparatele culinare din năut: humusul, pilaful, ciorbele şi tocana sunt foarte hrănitoare şi gustoase şi pot fi consumate şi de copiii foarte mofturoşi.

Elimină paraziţii intestinali

Când este preparat sub formă de decoct (trei linguriţe de năut boabe fierte timp de 10 minute într-o cană de 300 ml cu apă), această băutură combate paraziţii intestinali.. Tratamentul zilnic, cu două căni de decoct, trebuie continuat timp de o săptămână.

Este o sursă de energie

Boabele de năut sunt o sursă dovedită de energie şi trebuie consumate, în diverse preparate, tot anul. Când se consumă o cantitate de 150 de grame de năut, aceasta asigură 70% din necesarul de acid folic, 50% din cel de fibre şi 30% din cantitatea de proteine. Fierul conţinut de boabele năutului produce energie, în timp ce magneziul sporeşte cantitatea de enzime, care asigură cantitatea de antioxidanţi. Din 100 de grame de năut fiert, organismul acumulează 163 de calorii.

Beneficii pentru fertilitate

Datorită conţinutului mare de acid folic, năutul este un remediu recomandat bărbaţilor, deoarece combate impotenţa şi îmbunătăţeşte viaţa sexuală. Acest leac este folosit frecvent de popoarele arabe, mari consumatoare de năut. În acelaşi timp, datorită conţinutului de proteine, de carbohidraţi şi de fibre, acest remediu este recomandat de specialişti şi femeilor însărcinate sau acelora care vor să conceapă un copil.