Viroza respiratorie: cauze, simptome, tratament și complicații

Nas înfundat, usturime în gît și febră – simptome cu care toți ne-am confruntat la un moment dat, însa fără să știm dacă este vorba de o simplă răceală, gripă sau o viroză de sezon. Care este diferența între aceste boli și mai ales cum le putem trata? Despre acesta ne-a povestit medicul infecționist, Viorica Sarjan.

J.: -Iarna aceasta virozele fac ravagii.Nu-ți mai vine să ieși din casă, ca nu cumva să te molipsești. Care sunt cauzele acestei îmbolnăviri în masă?

S.V.: – Principala cauză este interacțiunea nemijlocită cu agentul  cauzal, adică cu virușii. Ei în perioada rece circulă în aer, dacă ieșim din casă, în transportul public , la serviciu, avem toate șansele să ne întîlnim cu virușii.

J.: – Care sunt primele simptome ce le putem observa la o persoană deja afectată?

S.V.: – Primele simptome care pot apărea este febra, nas înfundat, respirație dificilă, dureri în gît, strănut, tuse, oboseală, stare de moleșeală generală.

J.: – Ce tratamente eficiente pot urma cei afectați de viroze?

S.V.: – Pentru cei care deja s-au infectat, principalele preparate ce trebuiesc administrate sunt cele antivirale, bem din abundență lichide, ceaiuri călduțe, vitamine și cam acestea sunt toate.

J.: – Sunt eficiente antibioticele în cazul infecțiilor virale?

S.V.: – Deci, pacientul care manifestă o tusă chinuitoare este necesar să fie consultat de medicul de familie pentru a fi diagnosticat corect. Este vorba doar de o bronșită sau prezența unei pneumonii. În cazul în care avem pneumonie, desigur se recomandă  antibiotico terapia. În ultimul timp problema antibioticelor sau rezistența la antibiotice este o problemă globală.

J.: – Dacă persoana infectată nu primește tratamentul necesar la timp, ce complicații poate să producă aceasta?

S.V.: – Când tratamentul nu este luat la timp pacientul poate avea complicații, ca de exemplu: bronșita, pneumonia, acestea sunt cele mai frecvente și severe complicații în cazul virozei.

J.: – Pentru a rămîne sănătoși ce măsuri preventive putem aplica, astfel încît să nu ne îmbolnăvim?

S.V.: – Pentru a preveni îmbolnăvirea în primul rând trebuie să evităm locurile aglomerate, transportul public, unde este multă lume, piețele. Trebuie să ne alimentăm cât mai sănătos și echilibrat. Sănătoasă este considerată alimentația bogată în vitamine, minerale, antioxidanți. E necesar de a bea cât mai mult lichid, minimum doi litri de apă pe zi. Deci asta este ceea ce am putea face ca profilaxie!