Ziua Internațională a Muzeelor

IMD
Imagine simbol

Anual, la 18 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor. Obiectivul acestei zile este de a promova și a aduce la cunoștință publicului despre importanța acestor instituții în dezvoltarea societății, scrie imd.icom.museum.

Tema zilei, pentru 2021, este „The Future of Museums: Recover and Reimagine” . Cu acest prilej, muzeele, specialiștii în domeniu și comunitățile lor sunt invitați să conceapă noi practici de (co-)creare de valoare și modele de afaceri pentru instituțiile culturale, promovând soluții inovatoare pentru provocările din economie, societate și mediu, sectoare afectate de pandemie, scrie agerpres, cu referire la incom.museums.

Președintele Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), Alberto Garlandini, a venit cu un mesaj de felicitare către toate muzeele și membrii acestora. Acesta a menționat că: „ de-a lungul a 44 de ani, Ziua Internațională a Muzeelor a devenit o ocazie extraordinară de a pleda pentru rolul muzeelor în societate”. În contextul pandemiei de COVID-19, Garlandini a mai adăugat: „ în timp ce unele muzee s-au redeschis cu limitări majore, altele sunt închise. Sectorul nostru trece prin cea mai serioasă criză a timpurilor moderne, cu repercusiuni severe în domeniul economic, social și psihologic”. Totuși, președintele ICOM rămâne pozitiv, susținând că trebuie să ne reinventăm și să ne folosim de oportunități pentru a construi o lume mai bună.

În contextul crizei pandemice, în 2020, ICOM a adaptat conceptul Zilei Muzeului, concentrându-se asupra activităților în format online. Tema zilei de anul trecut a fost „Museums of Equality: Diversity and Inclusion”. Peste 83000000 de utilizatori ai rețelelor de socializare au accesat, anul trecut, activitățile în cinstea Zilei Muzeelor, după cum arată incom.museum.

În 1977, ICOM a stabilit data de 18 mai drept Ziua Internațională a Muzeelor. Cu prilejul acestei zile, anual, la 18 mai, sau în jurul acestei date, se organizează evenimente sau activități, care de regulă au o durată de o zi, un weekend sau o săptămână întreagă.

Consiliul Internațional al Muzeelor reunește 40000 de specialiști din peste 141 de țări și acționează prin intermediul a 119 comisii naționale și 30 de comisii internaționale, potrivit icom.museum.

Conform http://icom-moldova.mini.icom.museum/, în Republica Moldova sunt 129 de muzee, în listă fiind incluse și casele muzeu ale mai multor personalități marcante. În Chișinău se află 10 muzee, printre care: Casa-Muzeu „Pușkin”, Casa-Muzeu „Șciusev”, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Muzeul Armatei din Chișinău, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Arheologie și Etnografie din Chișinău, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Muzeul transportului din Chișinău și Muzeul Zemstvei.

Maria Cojocaru