Matei Vișniec: lecturi de duminică

Matei Vișniec
Sursa: https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/mesajul-scriitorului-matei-visniec-pentru-copiii-din-romania-512819

Cu siguranță, pandemia a afectat viața culturală, implicit și activitatea artistică a teatrelor.  Prin urmare, suntem puși în situația căutării unor alternative. Așa cum nu putem merge la un spectacol în sala de teatru, eu propun să ne delectăm cu lectura unei piese dramatice.

În acest sens, astăzi vreau să vă invit la lectura piesei Despre sexul femeii- câmp de luptă în războiul din Bosnia de Matei Vișniec. Piesa a fost scrisă în 1996 și montată pentru prima dată în 1997 la Théȃtre des Roues în regia lui Michel Fagadau.

Începutul piesei surprinde personajul feminin Kate citind fragmente din jurnalul său intim. Kate este psiholog de profesie și se ocupă de tratarea victimei unui viol pe nume Dorra. Ca victimă imediată a războiului, Dorra suferă de o nervoză traumatică. În fișa de observație, Kate notează: ,,Cauza acestei nevroze traumatice este violul pe care subiectul l-a suferit cu circa două săptămâni în urmă. […] Starea subiectului – confuzie mentală, stare de prostrație, paralizie traumaticăˮ. Violul se dovedește a fi o formă de strategie militară în timpul războilui.

Dialogul pe care reușesc să-l construiască personajele este axat pe enunțarea unui șir de prejudecăți asupra minorităților etnice. Autorul și-a propus să aducă în prim plan victimele războului din Bosnia și ura interetinică. Aflând că este însărcinată, Dorra decide să avorteze: ,,Nu va fi niciodată copilul meu. Nu l-am vrut. Nimeni nu l-a vrut. […] Copilul acesta nu are nici mamă, nici tată. [….] Războiul. Tatăl său este războiulˮ. Până în final, Kate o convinge pe Dorra să păstreze copilul. Nașterea acestui copil este un gest care poate fi interpretat ca o refacere și depășirea ororii războiului.

Numele lui Matei Vișniec este unul de referință în literatura contemorană. Scriitorul s-a născut în 1956 la Rădăuți, județul Suceava. Opera lui cuprinde volume de poezie, piese de teatru, romane și nuvele. Piesele de teatru ale lui Matei Vișniec sunt traduse în peste douăzeci de limbi și montate pe marile scene din Franța, Italia, Marea Britanie și altele.

 Vreme cu prilej și lectură plăcută să aveți!

Virginia Guțu, Școala de Jurnalism STUDENTUS